Najnowsze artykuły
Kiełbasa Grillowa z winem
Kiełbasa Grillowa z dodatkiem sporej ilości białego wytrawnego wina, ale też z innymi niespodziankami w składzie może być ciekawym pomysłem na zakończenie sezonu grillowego. Inspiracja do tej kiełbasy została znaleziona w czeluściach zagranicznego internetu, a pomysł wydał mi się na tyle intrygujący, ze postanowiłem go przetestować. Kiełbasa generalnie bardzo łatwa i dość szybka w wykonaniu, […]
Pieczeń Wołowa – Sztufada
Sztufada to pieczeń wołowa, która nie zachwyca wyglądem, ale podlana zagęszczonym sosem własnym jest wyśmienita w smaku. Teraz już trochę zapomniana, ale przed laty często gościła na stołach i wykonywano ją w wielu wersjach. Przygotowanie jej wymaga czasu i zaangażowania. Nie jest to szybka potrawa, którą można zrobić gdy goście niespodziewani zawitają. Trzeba ją zaplanować […]
Kaczka Pieczona z Ziemniakami
Kaczka pieczona zwykle kojarzy się nam od razu uzupełnienie – z jabłkami – ale nie tym razem. Kaczkę w tym przypadku wypełniam lekko podgotowanymi ziemniakami i pieczarkami. W trakcie pieczenia smak i aromat pieczonego mięsa udziela się znajdującym się wewnątrz kaczego korpusu ziemniakom. Danie dość praktyczne, bo z kaczki na wstępie się sporo odcina: skrzydła, […]
Kaszkawał Pyszny Ser Domowy
Kaszkawał to ser parzony szczególnie popularny w krajach południowych, ale jest powszechnie znany i doceniany. Może być spożywany jak świeży (kilkutygodniowy) używany głównie do sałatek i rożnych zapiekanek. Jeżeli mowa o Kaszkawale dojrzewającym to ser ten powinien dojrzewać co najmniej 100 dni, a może i latami. To jeden z najstarszych serów. Pierwsze informacje o nim […]
Kiełbasa Swojska Krojona
Kiełbasa swojska krojona to adaptacja przepisu, który podpatrzyłem u czeskiego gospodarza. W oparciu o ten przepis wykonałem własną wersję. Uwagę moją w tę stronę skierował Polak od wielu lat żyjący na czeskiej ziemi. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz coś ciekawego w tamtejszych wyrobach domowych wyszuka, co będzie można przetestować i podzielić się wrażeniami z […]
Bifsztyk Tatarski – Tatar
Siekana wołowina, surowe żółtko, ogórek kiszony, cebula, oraz inne dodatki, a to wszytko przyprawione solą i pieprzem składają się na bifsztyk po tatarsku (nazwa i pisownia oryginalna – Kuchnia Swojska 1896 r) czyli prościej nazywając – tatar. Dawniej często się pojawiał na stołach biesiadnych czy w barach i zawsze w towarzystwie dobrze schłodzonej wódeczki. Obecnie […]
Domowa Kiełbasa Lisiecka
Kiełbasa Lisiecka to uznany wyrób wędliniarski cieszący się zasłużonym powodzeniem. Wzorując się na recepturach oryginalnych w domowym zaciszu wykonałem wariację na temat i wyszedł mi produkt smakowity. Kiełbasa zaczęła powstawać w gminie Liszki i okolicach. Na tych terenach już pod koniec XIX w istniało duże skupisko znakomitych mistrzów masarskich, co z czasem spowodowało wyodrębnienie produktu […]
Kwas Chlebowy Litewski
Kwas chlebowy – przepis na którym się wzoruję pochodzi z wiekowej książki kucharskiej opisującej pyszności litewskiej kuchni „Nowa Praktyczna Gospodyni Litewska” z 1889 r . Kwas ten powstaje na bazie chleba i może być jasny i ciemny, w zależności od surowca, z którego skorzystamy. Im ciemniejszy chleb tym ciemniejszy będzie kwas. Można też wprowadzać smaki […]
Boczek w ziołach z papryką i miodem , grillowany.
Boczek z grilla chyba nigdy mi się nie znudzi, zwłaszcza, że można go przyrządzić na wiele różnych sposobów i nadać mnóstwo odmiennych smaków. W tej wersji klasyczną pieprzno ziołową wersję wzbogacam miodem i ostrą papryką. Efekt końcowy bardzo mi odpowiadał. Przygotowanie dobrze jest rozpocząć kilka dni wcześniej by boczek miał czas na „kąpiel” w przyprawach. […]
Szynka w Ziołach , peklowana na sucho i wędzona
Szynka w ziołach dzięki długiemu peklowaniu na sucho łączy w sobie aromaty tymianku , estragonu , rozmarynu i kozieradki z aromatem wędzonki . W samym wędzeniu nie ma wielkiej filozofii i da się je wykonać w najprostszych wędzarniach. Ja wędziłem w wędzarni blaszanej gdzie źródłem ciepła jest węgiel (brykiet) drzewny , a źródłem dymu jest […]
Szynkowar Tradycyjny i Ostry
Szynkowar tradycyjny to wędlina drobiowa, a ostry to wędlina wieprzowo – wołowa o trochę ostrzejszym charakterze. Przepisy na wędliny i receptury mieszanek zostały opracowane przez znaną mi Panią wiec nie mogłem się oprzeć ciekawości i postanowiłem obie receptury wypróbować, z tej próby relację Wam składam. Ogólnie smakowite mięska ale osobiście trochę ostrości do wersji ostrej […]
Kociołek Ogniskowy mięsno – warzywny
Kociołek ogniskowy i potrawy w nim wykonywane przez wielu są traktowane jako kultowe. Kociołkowa zupa, gulasz czy też pieczonka stanowią kulminacyjny punkt towarzyskiej biesiady. Dziś przedstawiane danie należy do najprostszych. Można je podać jako danie mięsno – warzywne suche na talerzach lub w głębokich miskach razem z bardzo treściwym wywarem. Czas wykonania (w zależności od […]
Najnowsze komentarze