Najnowsze artykuły

Ser feta domowym sposobem uzyskany z mleka krowiego

Ser Feta domowym sposobem uzyskana może mieć różne charaktery tak jak w szczegółach różnią się jej wersje wykonywane na całych Bałkanach. Feta to ser solankowy, z zasady słony i w solance przechowywany. Dlatego często jest wykorzystywany do sałatek i innych dań gdzie występuje jako ser i sól jednocześnie. Czy to znaczy, że spożywając go jako […]

Kiełbasa Ziołowa – pyszna i aromatyczna domowa wędlina.

Kiełbasa ziołowa w pełni zasługuje na swoją nazwę bo zawiera w składzie zacną mieszaninę ziół co czyni ją aromatycznym i smacznym wyrobem domowym. Dominuje czosnek niedźwiedzi i tymianek, ale dzieje się w niej znacznie więcej. Smakowity aromat towarzyszy powstawaniu tej kiełbasy od samego początku i pobudza apetyt. Skład przypraw też jest nie przypadkowy. Wszystkim są […]

Mielonka z łopatki w ziołach, wykonana w szynkowarze

Mielonka z łopatki w ziołach to prosta w wykonaniu i smaczna wędlina o wyrazistym smaku. Ciekawy jest jej zewnętrzny wygląd – jest bowiem otoczona sporą ilością cząstek przypraw wśród których są takie z pazurem, co nadaje wyrazisty smak wędlinie. Sposób nałożenia tej otoczki przypraw jest wyjątkowo prosty, ponieważ te drobiny przypraw są przygotowane do aplikacji […]

blank

Mielonka domowa ze schabu z buraczkową galaretką

Mielonka domowa z galaretką to wędlina wykonana za pomocą szynkowara z kawałka schabu. Ma za zadanie przyciągnąć wzrok konsumenta i zachęcić go do spróbowania. Za atrakcyjnym wyglądem więc powinien też iść dobry smak żeby początkowe pozytywne zaciekawienie wędliną potwierdzić doznaniem smakowym. Tu wykonana jest jako wędlina stonowana. Lekkie podkręcenie pieprzem i smakiem galaretki konserwowych buraczków […]

blank

Burrata – ser mozzarella w pysznej postaci.

Burrata jest traktowana, jako osobny ser, ale powstaje na bazie sera mozzarella w połączeniu ze słodką śmietaną. To serowe danie najlepsze jest na świeżo i w pierwszych 2 dniach po wykonaniu – wtedy jest super pyszna.. Po tym czasie słodka śmietana dostaje goryczkowego posmaku i chociaż nadal wspaniale wygląda to na smaku sporo traci. Proces […]

blank

Kluski Szare z Boczkiem i Cebulą

Kluski szare z boczkiem i cebulą – samo napisanie tych słów sprawia, że czuję głód. Uwielbiam je i muszę się pilnować by nie robić ich za często 🙂 Są wykonywane w bardzo wielu wersjach w zależności od tradycji rodzinnej i indywidualnych preferencji smakowych. Na dzisiejszym filmie pokazuję, jak szybko można taką pychotkę sobie zrobić. Robię […]

blank

Domowa Kiełbasa Drobiowa z Zielonym Pieprzem

Kiełbasa drobiowa czyli dietetyczna. Wykonana z użyciem soli zwykłej więc bez azotanów. Dodatek zielonego pieprzu nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu oraz nadaje jej wyraźny pazur. Kiełbasę tę można wykonać w jednym cyklu produkcyjnym. Mielenie, przyprawianie, nadziewanie, a potem suszenie wędzenie i od razu parzenie. Rano zaczynając można już wieczorem ostudzoną jeść. Przerwy pomiędzy mieleniem […]

blank

Gęś z grilla – piersi z kością cierpliwie grillowane.

Grillowana gęś, a dokładniej piersi gęsie z kością to danie dobra na rozpoczęcie większej grillowej biesiady. Apetycznie przypieczone porcje gęsiny wywołują entuzjazm biesiadników, a długi czas ich przygotowania i rozsiewane w tym czasie aromaty i skwierczenie pieczonego mięsa wystawiają cierpliwość oczekujących na wielką próbę. Gęsina wymaga odpowiedniej temperatury i czasu, by była miękka i nie […]

blank

Kiełbasa z chili, suszona. Super przekąska.

Kiełbasa chili to jak sam nazwa wskazuje – ostry kąsek. Znakomita jako przystawka, przekąska czy zagryzka. W postaci mocno wysuszonej z powodzeniem zastępuje chipsy dostarczając lepszych wrażeń smakowych. Jest też od nich zdrowsza. Kiełbasa bardzo prosta w wykonaniu. Tylko jedno mielenie. Proste i wyraziste przyprawy. Trochę cierpliwości trzeba wykazać by dodany jogurt zadziałał właściwie na […]

blank

Pyszny Biały Kozi Ser – łatwo wykonasz go w domu.

Mleko kozie jest coraz bardziej popularne, a co za tym idzie także wyroby z niego pozyskane. Sery kozie są poszukiwane i cenione. Te dobrej jakości mają też wysokie ceny, ale sposobem na kozi ser dobrej jakości i w przyzwoitej cenie jest jego samodzielne wykonanie. Hodowle kóz pojawiają się jak grzyby po letnim deszczu i zakup […]

Szynka mielona z porem wykonana w szynkowarze.

Szynka z porem – przepis powstał z potrzeby chwili – bo było mięso do wykorzystania, oraz z ochoty na smak inspirowany wędlinami z Bałkanów. Pomysł i realizacja – wynik działań w mojej opinii smakowity. Jak wykonacie to ocenicie sami. Można to wykonać w szynkowarze, ale też w postaci kiełbasy, którą można także wędzić, co jeszcze […]

blank

Boczek pieczony to mój przysmak

Chudy boczek, przyprawiony, obsmażony na smalcu, długo i powoli duszony i podpiekany do czasu, aż jego powierzchnia będzie przypieczona. Taki aromatyczny i smakowity należy do moich ulubionych mięsiw kanapkowych czy do przegryzania. Dla mnie pokusa nie do odparcia. Jak jest zrobiony to zajadam się nim bez umiaru. Dlatego też na często nie robię. Niby bardzo […]