Ogórki konserwowe, to cała paleta przepisów różniących się ilością i rodzajem przypraw jak i metodą wykonania. Przedstawiam moją wersję przepisu.
Zalewa:
na 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10 %, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru.
Wodę z octem zagotować i dodać sól i cukier.
Przyprawy:
Na słoik 0,7 l
1-2 gałązki kopru
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
Szczypta gorczycy
1 plasterek cebuli
2-3 plasterki marchewki
Kawałek korzenia chrzanu
1-2 płatki czosnku
Wykonanie:
Ogórki przebrać i bardzo dokładnie oczyścić.
Do słoików włożyć przyprawy i ciasno poukładać ogórki.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić, wstawić do gorącej wody i pasteryzować w temperaturze 100 st C przez 10 minut.
Po pasteryzacji wyjąć sprawdzić dokręcenie i postawić odwrotnie (zakrętką do dołu)
Następnego dnia po wystygnięciu sprawdzamy, czy pokrywy się zassały. Pokrywy od początku nieszczelne lub niezassane należy wymienić a proces pasteryzacji powtórzyć.
Znieść do spiżarni. Gotowe są po 3 tygodniach.
Smacznego.
Leave a Reply