Nalewka 24 H – z jeżyn, malin, borówek i żurawiny

Nalewka 24 H – dobowa, to kolejna nalewka z cyklu dziś robię, jutro degustuję. Oparta na 4 owocach. Można prowadzić własne doświadczenia i modyfikować skład nalewki.

Składniki:
1 litr jeżyn
1 litr malin
1 litr jagód lub borówki amerykańskiej
1 litr żurawiny
Spirytus (tyle ile soku się uzyska)                                                                                        Syrop cukrowy
na 1 szklankę wody od 0,15 do 0,35 kg cukru

 

Wykonanie.
Owoce wsypać do słoików i umieścić w garnku z wodą. Poziom zanurzenia słoików od 1/2 do 2/3 wysokości – nie powinny pływać.
Zagotować słoiki i utrzymywać lekkie wrzenie przez 1,5 – 2 godzin. W tym czasie owoce puszczą sok . Następnie zawartość słoików przelać (wraz z owocami) do worka filtracyjnego lub innej tkaniny , przecedzić sok i wycisnąć owoce.

Zmierzyć ilość soku i przestudzić.
Przygotować o połowę mniejszą ilość wody i rozpuścić w niej cukier.
Dodać powoli do soku taką samą ilość spirytusu ciągle mieszając a następnie ostudzony syrop cukrowy. Wymieszać wstrząsając.
Odstawić na 12 h. Wstrząsać od czasu do czasu.

Przed spożyciem (następnego dnia) przecedzić przez gęste sito, żeby wyłapać drobiny owoców a następnie przez gęstą tkaninę i gotowe.
Na zdrowie.

 

Leave a Reply