Wędzenie na zimno to rzadziej stosowana metoda wędzenia makreli, jednak makrela wędzona na zimno jest naprawdę godna uwagi.
Uwaga do wykonania. W zimnym wędzeniu zmiana temperatury o kilka stopni ma duże znaczenie więc dla pewności , przed przerwaniem wędzenia dobrze jest napocząć jedną rybkę, by stwierdzić dokonanie się dzieła.
Wykonanie:
Makrelę porządnie obmyć i wytrzeć , usunąć wnętrzności i odciąć głowę. Umieścić w około 7% solance na okres 6-8 godzin. W tym czasie trzymać solankę z rybą w lodówce.
Po wyjęciu z solanki delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i zawiesić na hakach. Czas suszenia – około 3 h w temperaturze pokojowej.
Wędzenie dymem zimnym, średnio gęstym, w temperaturze pomiędzy 20 a 30 st. C. Czas wędzenia to około 12 godzin (zalecana próba na wybranej sztuce) . Po 8-10 godzinach trzeba zacząć częstszą obserwację postępów wędzenia.
Czy moge cos zrobic z makrela wedzona na zimno zeby smakowala podobnie do tej na ciepło? Syn kupil tę pierwsza przez pomylkę i jest okropna . Dzięki!
To kwestia gustu 🙂 Smaku się nie da dokładnie przetworzyć bo to inne obróbki, ale można podwędzić na gorąco rzadkim dymem i coś da się wyciągnąć.
Po wędzeniu ryba wyszła kwaśna …co nie wyszło?
Prawdopodobnie za duża wilgotność podczas wędzenia. Przelanie wrzątkiem z czajnika powinno poprawić smak.
ryba nie byla wystarczajaco wysuszona lub drzewo mialo za duza wilgotnosc