Bardzo prosta i szybka w wykonaniu potrawa z łososia. Nie wymaga specjalnego sprzętu. Uzyskany efekt jest wyśmienity.
Oczywiście to moja subiektywna opinia. Spróbujcie sami.
Skład:
Płat łososia 0,5 kg
świeży koperek
pieprz biały (mielony lub tłuczony) 1-2 łyżeczki
sól morska – łyżka stołowa
Cukier – łyżka stołowa
Wykonanie:
Nacieramy koperkiem i przyprawami. Wstawiamy do lodówki. Naczynie, w którym znajduje się płat łososia powinno stać lekko pochylone, by wilgoć mogła się zbierać w najniższym miejscu. Wilgoć usuwać. 2-3 razy dziennie obracać.
Po dwóch dobach spłukujemy przyprawy z łososia. Odkładamy do wyschnięcia, a następnie kroimy w plasterki. Układamy na tacy. Posypujemy świeżym koperkiem i delikatnie pieprzem. Gotowe.
Smacznego
Leave a Reply