Krupniczek – 24 godzinna, uproszczona wersja popularnej, znakomitej nalewki zwanej krupnikiem. Wykonuję i degustują ją razem z Jerzym z kanału „sok z Jednorożca. Wynikiem naszych działań jest smaczny trunek w wersji na gorąco i zimno.
Składniki:
1 litr wody
0,5 litra spirytusu
0,5 kg miodu lipowego
0,5 cytryny
4 goździki
2 szt ziela angielskiego
1-2 łyżeczki suszonej skórki bergamotki
0,5 laski wanilii.
Do wersji na gorąco dodatkowo
na 0,2 l nalewki …
2 okienka czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Miód i rozrobiony z wodą spirytus umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Po zagotowaniu odstawiamy na dobę. Po ostygnięciu i przecedzeniu można spożywać.
W celu wykonanie wersji na gorąco – z wykonanej nalewki odlewamy żądaną ilość (a odlałem około 0,2 litra)
Dodajemy gorzką czekoladę i masło. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu chwilę odczekać dla delikatnego schłodzenia i serwować. Unikać wykonywania na kuchenkach z otwartym ogniem.
Smacznego.
Ja uwielbiam nalewki jezynowe i malinowe. To sa moje smaki 😀