Konfitura z Pigwy lub Pigwowca

Zachęcam wszystkich to gromadzenia dóbr natury, szczególnie w słoikach w postaci w postaci różnego rodzaju przetworów domowych. Dawniej to była codzienność, dziś wielu zaprzestało tej działalności, ale marketowe przetwory nie zdołają doścignąć jakością wyrobu domowego i nie dostarczą satysfakcji z wykonania.

Konfitura z pigwy lub pigwowca to rewelacyjny pod względem smaku oraz zdrowotnych właściwości, domowy przetwór owocowy.
Znakomita jako podstawa lub jako dodatek. Na chlebek, do mięsa czy do herbaty. Pycha. Spróbujcie.

Wykonanie.
Owoce umyć, rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda owocowe i na koniec drobno pokroić.
Ustalić masę pokrojonych owoców.

Owoce wsypać do garnka lub głębokiej patelni i zalać wodą, tak by zakryła pokrojone owoce.
Gotować przez 40 minut. Po gotowaniu tłuczkiem do ziemniaków miażdżyć owoce do czasu aż połowa zawartości będzie musem.

Następnym krokiem jest posłodzenie. Zwykle potrzeba 30-40 dkg cukru na każdy kilogram owoców. W razie potrzeby można dosłodzić. Dodatkowo dodajemy około pół łyżeczki cynamonu na każdy kilogram owoców. Ponownie wstawiamy na kuchenkę i odparowujemy wodę i podsmażamy przez 30-60 minut do czasu aż trudno będzie opanować przywieranie.
Gorącą konfiturę rozłożyć do słoików i pasteryzować 30-40 minut.

Smacznego.

 

Leave a Reply