Kabanosy z łososia to przykład wędliny bardzo szlachetnej i bardzo zdrowej, o ile zadbamy o jakość surowca.. W wykonaniu handlowym zawiera masę różnych E, które w domowym wykonaniu z radością pomijamy.
Składniki:
Filet łososia (może być po mrożeniu)
sól ziołowa, pieprz czarny mielony (do smaku) – sugerowane ilości na każdy kilogram łososia: soli ziołowej 20-25 g, a pieprz czarny mielony – 1 łyżeczkę.
Wykonanie
Wykonanie jest banalnie proste – łososia mielimy na oczkach 8 mm przyprawić, wymieszać, załadować nadziewarkę.
Napełniamy jelita baranie albo osłonki kolagenowe 20 mm.
Napełniamy je dość ścisło ale bez przesady. Osłonka lub jelito powinno samodzielnie z lejka schodzić lekko przytrzymywane.
Konsystencja przed nadziewaniem jest dość luźna, ale po wędzeniu będzie zwarta i lekko krucha.
Wkładamy do rozgrzanej wędzarni.
Wędzimy w temperaturze 70 st C przez okres 3,5-4 godz.
Po wędzeniu wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu na czas 12-20 godz.
Smacznego.
Kabanosy bardzo ciekawe 🙂 smaczne, chociaż wolę klasyczne wieprzowe albo z sarny – natomiast idealne na wizytę jaroszy!