Indyk, pistacje i morele oraz szynkowar jako technologia wykonania. Bardzo ciekawe połączenie smaków i atrakcyjny wygląd. Zainspirowałem się u znajomych i adoptowałem do szynkowara właśnie. Efekt wyśmienity. Wędlina bez chemii. Spróbujcie sami.
Składniki:
Pierś z indyka – 1 kg
1 jako
Smetana 18 % – 1 stołowa łyżka
Morele suszone 6-8 szt
Pistacje łuskane – około 2-3 łyżek stołowych.
Przyprawy:
Sól 1 – 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 0,5-1 łyżeczki.
Wykonanie.
Mięso zmielić na oczkach 8mm
Dodać jajko, śmietanę i rozdrobnione pistacje i morele.
Przyprawić i porządnie wymieszać.
Napełnić szynkowar dokładnie ubijając zawartość.
Parzenie.
Nagrzać wodę do temperatury 80 st C. Potem otrzymujemy ją w zakresie 80-82 st C. Czas parzenia 2 godziny.
Po parzeniu zlać płyn nagromadzony w szynkowarze (bez otwierania) Schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 godzin.
Smacznego.
Przeskocz do formularza komentarzy
Witam serdecznie
Mam pytanie Czy kwaśną śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym ewentualnie jogurtem typu greckiego ?
Dobrym, gęstym – domowym greckim czy bałkańskim – oczywiście 🙂 ale smak będzie się różnił – co nie znaczy, że na minus 🙂
Dzień dobry, Panie Arturze czy zamiast indyka mogę dać mięso z udka kurczaka bądź z piersi?
Nie robiłem w tej wersji, ale myślę że nie będzie problemu. Mięso z piersi jest jaśniejsze więc bardziej by pasowało.
Hi! Here is my achievement, thank you for the recipe that I adapted to the Thermomix.
https://i65.servimg.com/u/f65/12/51/71/93/indyk110.jpg
I added smoked bacon, Espelette pepper and fresh coriander seeds.
Dziękuję bardzo!
It looks delicious
Agatheb can you share your recipe for thermomix?
Yes, of course Mariolka, but the recipe is in French (my username at Thermomix is different)
=> https://www.espace-recettes.fr/viandes-recettes/saucisson-de-dinde-aux-abricots-et-pistaches/67cc17me-5f941-176245-96a3e-avkr339j