Gulasz Angielski – dawniej dla wielu z nas był rarytasem smakowy , a i do dziś cieszy się dużą popularnością. Wersja w słoikach – potrójnie pasteryzowana – trwała.
Składniki:
Golonka (bez kości) 1 kg
Łopatka 1,5 kg
sól – 17 g na kg mięsa – mieszanina 50/50 sól peklująca i sól zwykła.
1 łyżeczka pełna mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pełna mielonego pieprzy czarnego
Wykonanie:
Zrobić wywar z kości golonki (mała ilość wody) i zachować w lodówce (bez przypraw)
Golonkę, skóry i elementy tłuste łopatki zmielić na drobnych oczkach,
Z pozostałej części łopatki należy wybrać czyste mięso i pokroić je nożem w kostkę 2 cm, a pozostałą łopatkę zmielić na oczkach 8.
Całość zmieszać z przyprawami, wyrobić i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie do mięsa dodajemy wywar z kości golonki (powinna to być galaretka) i wrabiamy w mięso.
Napełniamy w 90 % słoiczki. Pasteryzujemy.
Użyłem słoiczków 210 ml – czas 1 pasteryzacji 60 minut, temperatura 80-85 st C. Przykładowe czasy dla większych pojemności – 0,5 l – 90 minut a 1 l – 120 minut.
Dla moich słoiczków 2 i 3 pasteryzacja 80 st – 40 minut. Przerwy pomiędzy pasteryzacjami – 24 h.
Przed pierwszą pasteryzacją słoiki zakręcam szczelnie , ale lekko, by rozgrzane powietrze, mogło znaleźć ujście, ale dokręcam jen natychmiast po wyjęciu. i stawiam na pokrywkach. Po drugiej i 3 pasteryzacji – stawiam normalnie.
Smacznego
Panie Arturze, w jakiej temperaturze i jaki czas radzi Pan pasteryzować w piekarniku? Pozdrawiam Ewa
Temperatura taka sama, ale czas dłuższy bo powietrze gorzej przewodzi ciepło niż ciecz. Pasteryzacja w piekarniku pochłania zdecydowanie więcej energii.
serdeczne dzięki, za odpowiedź 🙂 muszę zainwestować w większy gar 😉