Grillowany indyk, a dokładniej filet z piersi indyczej, to potrawa bardzo atrakcyjna dla wzroku i dla podniebienia. Smakowita prostota – to chyba najbardziej trafne określenie. Nuta słodkości pochodzącej od miodu pitnego i specyficzny dla tego trunku aromat tylko potęgują ochotę na wgryzienie się w ten słusznych rozmiarów kawałek mięsa.
Tygodniowe suche peklowanie znakomicie przygotowuje mięso do obróbki termicznej. Powinna ona przebiegać nie za szybko i niezbyt wysokiej temperaturze – około 170 st C. Kawałki mięsa podpieką się z zewnątrz i nie będą zbyt suche w środku. Wystarczy grill z pokrywą, indyk w postaci pokaźnych rozmiarów mięsiwa oraz trochę wolnego czasu by przeprowadzić grillowanie.
Składniki:
- 3 kg fileta z piersi indyczej
- 55-60 g soli zwykłej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- klika laurowych liści
- 8 goździków
- 8 ziaren jałowca
Wykonanie:
Filety oczyścić z większości błon. Goździki i jałowiec rozetrzeć w moździerzu i pomieszać z solą i pozostałymi przyprawami z wyjątkiem laurowych liści.
Mięso natrzeć przyprawami, i w jego fałdy powkładać całe liście laurowe, a następnie złożyć do pojemnika lub zapakować próżniowo i złożyć do lodówki na czas 5-7 dni. Codziennie obracać mięso.
Po tygodniu indyka opłukać i pozostawić do ocieknięcia. Grilla rozgrzać do 150-170 st. C. Grillować na ruszcie z użyciem osłony termicznej lub umiejscowić mięso nie bezpośrednio nad żarem. Obracać średnio co 15 minut.
Czas grillowania – około 1 godziny. Temperatura wewnętrzna mięsa 768-72 st C.
Kiedy mięso osiągnie już tą temperaturę i powierzchnię ma ładnie przypieczoną to polewamy powierzchnię mensa kilkoma łyżkami miodu pitnego lub miodowej wódki i od razu przystępujemy do porcjowania.
Smaki i aromaty pochodzące od mięsa i przypraw są zwieńczone słodyczą i aromatem miodu. Efekt jest wyśmienity. Pycha
Spróbujcie sami
Smacznego
Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/2zjIM7-KtS0
Możesz subskrybować kanał na YT klikając TUTAJ
[wp_ad_camp_1]
Świetny przepis goście się zachwycali 🙂
Wygląda apetycznie chętnie skorzystam z przepisu..