Golonka jest uwielbiana przez wielu. Czy można dobrą golonkę zrobić z grilla. Oczywiście, że można i krok po kroku pokażę jak to zrobić. Prosty przepis i golonka wychodzi miękka, rumiana i pyszna. Nie ma potrzeby by ją przez kilka dni macerować, oraz wcześniej gotować.
Wszystko można wykonać na grillu. No – nie na każdym. Grill powinien być duży i z pokrywą. Tego typu jak ja używam – powinien mieć ceramiczną przesłonę (deflektor), ale w grillu szerokim wystarczy żar utrzymywać po jednej stronie grilla, żeby na drugą stronę rusztu przełożyć golonki podczas drugiego etapu obróbki termicznej. Szczegóły w poniżej – zapraszam.
Składniki:
- golonka – u mnie 2 przednie i 2 tylne
- oliwa 50-100 ml
- 1-2 cebule
- płatki czosnku – wedle uznania (może być czosnek świeży)
- sól i pieprz – wedle uznania
Wykonanie:
Przepis jest bardzo prosty. Golonki opłukuję i osuszam. przecinam skórę na obwodzie w 4 miejscach. Podczas obróbki termicznej będzie się kurczyła co doprowadzi do deformacji golonek. Z przeciętą w kilku miejscach skórą – zachowają formę. Nacieram je też oliwą. W takim stanie zostawiam na kilka godzin w lodówce – można i na cały dzień. Żadnych przypraw na tym etapie nie dodaję. Nie ma takiej potrzeby
Potrzebny jest oczywiście grill. Niestety nie każdy się nada. Ja to zrobię na Kamado, ale może to być duży grill węglowy lub gazowy z pokrywą. Rozwinę to zagadnienie. Kamado to grill ceramiczny i ma kształt jaja. Długo utrzymuje temperaturę. Wskazane jest, żeby pomiędzy żarem, a golonkami umieścić ceramiczną przesłonę i nad nią dopiero ruszt. Dzięki przesłonie temperatura będzie równomiernie oddziaływać na całą powierzchnie golonki. Grillowane obiekty nie będą narażone na bezpośredni żar. W grillu klasycznym z pokrywą należy postępować trochę inaczej. Jest potrzeba dużej ilości ciepła utrzymywanego przez dłuższy czas wiec do grilla należy nasypać sporo węgla, ale tylko na połowę paleniska. Po rozpaleniu opieka się bezpośrednio nad żarem, a obróbkę dalszą robi sie w gorącej przestrzeni, ale nie bezpośrednio nad żarem. Grille gazowe maja zwykle kilka palników podzielonych na sekcje. Z jednej strony rusztu ustawimy większą moc, a z drugiej mniejszą lub nie uruchamiamy palników wcale.
Grillowanie:
Czas na szczegóły grillowania. Rozgrzewam grilla co najmniej do temperatury 150 st. C. Kładę na ruszt golonki i opiekam z każdej strony. Trzeba obracać, a częstotliwość obracania będzie zależna od używanego grilla. Celem jest zarumienienie całej golonki. Proces ten powinien zająć około 30 minut, a temperatura winna sie utrzymywać w zakresie 150-180 st. C. Taka ma być przez cały okres obróbki.
Gdy golonki się zarumienią, nadchodzi czas na drugi etap. Przygotowuję papier do pieczenia i metalową folię. Kładę mięso na papier, posypuję solą i pieprzem po obu stronach, obkładam plastrami cebuli i obsypuję płatkami czosnku. Czosnek suszony – łyżeczka, czosnek naturalny – duży ząbek. Tak przyprawione golonki zawijam w papier, a następnie w metalową folię. Pakunek formuję tak, by nic z niego nie wyciekło podczas cieplnej obróbki, to jest ważne ponieważ pozwoli zachować większą soczystość golonek.
Dalsze postepowanie to tylko oczekiwanie i dogadanie temperatury. Powinno wystarczyć około 2,5-3 godziny. Zamykany grill powinien dość długo utrzymać takie ciepło, a w razie potrzeby można węgla dorzucić. Czas może być dłuższy – jak golonki będą większe, dlatego warto zapamiętać pozycję najmniejszej z nich i od niej rozpoczynać sprawdzanie. Jeżeli ona nie będzie jeszcze gotowa to do większych nie ma co zaglądać. Jak trzeba dołożyć czasu to nie 15-20 minut – tylko z godzinę. W tej metodzie grillowania nic nie dzieje się szybko.
Efekt finalny to golonka, w której mięso odchodzi od kości i z łatwością rozdziela się na mniejsze kawałki. Ważne by na pierwszym etapie zarumienić i podpiec skórkę ponieważ w drugim etapie zmięknie bardzo, ale zachowa kolor i odrobinę chrupkości w bardziej przypieczonych mięsach. Golonkę należy jeść od razu po rozpakowaniu, pozwalając tylko na chwilę odpoczynku by się nie poparzyć.
Fanom golonki polecam i smacznego życzę.
Wersja filmowa jest dostępna na YT https://youtu.be/KpibK-UoxZs
Leave a Reply