Jeżeli jesteście w posiadaniu dość sporego grilla z pokrywą to soczysty kurczak przyprawiony pieprzem cayenne może uatrakcyjnić waszą biesiadę. To bardzo proste i niezbyt mocno absorbujące danie. Jeżeli tylko pogoda dopisze to czas spędzony przy grillu będzie bardzo przyjemny.
Takiego kurczaka wykonać można także w piekarniku, chociaż na grillu najlepiej wychodzi. Od dawna wiadomo, że kurczak i grill to dobrana para i daje pyszny efekt finalny.
Składniki:
- Kurczak zagrodowy około 1,5 kg
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1- 2 łyżeczki pieprzu cayenne (ja użyłem jedną)
Mikstura do zwilżania:
- 1 szklanka wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić. Usunąć nadmiary skóry, szyję i kuper. Można też skrócić skrzydełka. Natrzeć go wymieszanymi przyprawami od zewnątrz i od środka i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Wcześniej też trzeba przygotować miksturę, którą kurczak będzie zwilżany w trakcie grillowania. Po zmieszaniu składników także wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do obróbki cieplnej wskazany jest grill z pokrywą lub piekarnik. Kurczaka należy osadzić na stojaku. Jeżeli jest brak oryginalnego to można ukształtować z nierdzewnego drutu. Zamienniki w postaci butelki lub podobne mają tę wadę, że przez środek kurczaka nie przepływa swobodnie gorące powietrze, a to ma znacznie dla procesu grillowania (pieczenia).
Grilla rozgrzać do 150-170 st. C i wstawić przygotowanego kurczaka..
W trakcie grillowania zwilżać kurczaka co około 10 minut oraz obracać go wraz ze stojakiem o 1/4 obrotu. Czasami tak się zdarza, że grill nie równo grzeje i takie obracanie sprzyja równemu opiekaniu.
Można kontrolować temperaturę wewnątrz kurczaka. Optymalna temperatura to 68-72 st C. W tych zakresach kurczak zachowuje sporo soczystości.
Efekt końcowy – rumiany, miękki, soczysty kurczak z lekko chrupiącą skórką. Łagodnie solony i wyraźnym pazurem od kajeńskiego pieprzu. Czerwona papryka oraz częste zwilżanie miksturą zawierającą miód sprzyja ładnemu kolorowi i chrupkości skórki.
Proste i pyszne. Spróbujcie sami.
Smacznego
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/4dhxUt2XLls
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply