Galareta z nóżek wieprzowych to pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze danie, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu, chociaż wymaga poświęcenia czasu. Zapewniam, że warto.
Składniki:
2 nogi wieprzowe z golonkami (ja użyłem przednią i tylną)
około 4 l wody
kilka marchewek
korzeń pietruszki
kawałek selera
Przyprawy – do smaku
Na początek 2-4 liście laurowe, sól 2 łyżeczki, ziele angielskie 1/2 łyżeczki, pieprz czarny 1 łyżeczka – w trakcie gotowania próbować i doprawić. Ziele i pieprz można podać w wersji ziarnistej lub mielonej.
Wykonanie:
Nóżki i golonkę porąbać na mniejsze elementy i porządnie wypłukać. Można też wymoczyć – będzie trochę mniej szumowania.
Wrzucić do gara, zagotować, zebrać szum, doprawić i gotować na wolnym ogniu. W zależności od intensywności gotowania i ilości może to trwać 2,5-3,5 godziny. Okresowo należy przemieszać zawartość garnka. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i ewentualnie doprawiamy.
Po zakończeniu gotowania warzywa powinny być miękkie, a mięso bezproblemowo odchodzić od kości.
Mięso i warzywa wyjmujemy z gara i czekamy aż przestygną , a następnie rozdrabniamy.
Wywar przecedzamy przez gęste sito i ponownie łączymy go z rozdrobnionym mięsem i warzywami. Skórki dobrze jest zmielić maszynką do mięsa.
Całość wymieszać i rozłożyć od przygotowanych naczyń. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki. Kilka godzin wystarczy by stężało.
Smacznego.
Leave a Reply