Wiele zapytań dostałem o przepis na chleb domowy z ziemniakami. Do publikacji wybrałem wersję delikatną i puszystą. Znakomitą do przetworów owocowych, twarożków itp smarowideł. Pycha.
Składniki:
Mąka pszenna 500-550 – 0,5 kg
Reszta ziemniaków z obiadu leż nie więcej niż 0,2 kg
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki drożdży suchych (lub 1/4 kostki)
Woda 150-250 ml
Wykonanie:
Składniki wymieszać i wyrobić ciasto do postaci spójnej, ale elastycznej i rozciągliwej. Ciasto powinno niemal kleić się do rąk. Można wyrabiać ręcznie lub za pomocą dostępnej technologii.
Po wyrobieniu odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, a następnie ponownie krótko wyrabiamy i układamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Ciasto ponownie wyrasta do czasu podwojenia swojej objętości.
Wstawiamy do zimnego piekarnika. Termoobieg 175-200 st C 25-30 minut, a po uzyskaniu właściwego koloru zmniejszmy na 150 st C na 10 minut
Po pierwszych 10 minutach pieczenie dobrze jest rozpylić na powierzchnię chleba trochę ciepłej wody.
Smacznego.
Leave a Reply