Bifsztyk Tatarski – Tatar

Siekana wołowina, surowe żółtko, ogórek kiszony, cebula, oraz inne dodatki, a to wszytko przyprawione solą i pieprzem składają się na bifsztyk po tatarsku (nazwa i pisownia oryginalna – Kuchnia Swojska 1896 r) czyli prościej nazywając – tatar. Dawniej często się pojawiał na stołach biesiadnych czy w barach i zawsze w towarzystwie dobrze schłodzonej wódeczki.

Obecnie rzadziej podawany na stoły, a to z powodu wątpliwości konsumentów co do jakości mięsa oraz skojarzeń, że surowe jajko to prawdopodobna salmonella. Trochę w tym prawdy jest i trzeba uważać na jakość wołowiny, odpowiednio przygotować jajka i w ogóle najlepiej robić tatar samemu lub obserwować proces powstawania.
Oczywiście tatara można wykonywać z wielu rożnych mies. Wołowina to klasyka, ale osobiście uwielbiam też tatara ze świeżego potokowego pstrąga – pycha.

Tatar, którego głównym składnikiem jest surowa wołowina często gości na moim stole, zwłaszcza gdy szykuje się jakaś zacniejsza biesiada.

Składniki: (1 duża lub 2 małe porcje)

  • 200 g świeża ładna wołowina – polędwica, ligawa lub inny ładny fragment udźca.
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1(2) jajko
  • 1 łyżeczka – kapary (mogą być w zalewie octowej lub w oleju)
  • 4-5 kawałków anchois z sardeli

Wykonanie:

Wołowinę oczyszczoną z wszelkich błon i niedoskonałości i dobrze schłodzoną można zmielić na drobnych oczkach, ale ja uwielbiam czuć kawałeczki mięsa więc siekam je na kawałeczki 1-2 mm. Lekko doprawiam solą i pieprzem, mieszam i układam w centralnym punkcie talerzyka tworząc po środku niewielka nieckę.

Jako następną kroję cebulę w drobna kostkę i układam z niej 2-3 cm pas wokół wołowiny. Tak samo kroję ogórki i posypuję nimi cebulę i na koniec tak samo postępuję z pozostałymi dodatkami czyli kaparami i anchois.

blank
blank

Skorupkę jajka trzeba wcześniej sparzyć poprzez przelanie wrzątkiem z czajnika lub poprzez zanurzenie na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie (max 1 minuta). Taki zabieg ograniczy nam ryzyko zainfekowania salmonellą. Następnie rozbijamy jajko, oddzielamy żółtko do białka i umieszczamy żółtko na siekanej wołowinie w przygotowanym wcześniej wgłębieniu.

blank

Teraz pozostaje już tylko delikatnie oprószyć pieprzem i solą i tatar jest gotowy do podania. Biesiadnik wymiesza i doprawi sobie samodzielnie 🙂

Smacznego.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/IHIx_ifPaKU

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • JAN Ciesiolka, 10 września, 2019, 12:07 am

    Odpowiedz

    Super przepis

  2. blank
    • necujam, 1 września, 2019, 2:16 pm

    Odpowiedz

    Dodaję jeszcze troszkę oliwy z oliwek 🙂 Pozdrawiam.

  3. blank
    • Grzegorz, 30 sierpnia, 2019, 6:54 pm

    Odpowiedz

    Chciałbym zobaczyć w pana wykonaniu sztukę mięsa wołowego gotowanego

Leave a Reply