Sarnina z Kurkami

Sarnina z kurkami to bardzo smakowite danie. Łatwe do wykonania i nie wymagające czasowo. Smak i aromat tego mięsa znakomicie komponuje się z dodatkami i przyprawami. Sarninę (zwłaszcza z większych sztuk) dobrze jest wcześniej przemrozić.

Składniki:
Sarnina – 1 kg
Kurki świeże – nie mniej niż 0,5 l (ja użyłem około 1 litra)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
100 ml oleju do smażenia
200 ml białego wina wytrawnego

 

Przyprawy:
Sól, pieprz – do smaku
tymianek 0,5-1 łyżeczki

Wykonanie:
Sarninę kroimy w kostkę 1-3 cm i podsmażamy porządnie na oleju, następnie zalewamy białym winem i dusimy do stanu prawie gotowego.

 

W czasie duszenie kroimy w kostkę cebulę, drobniutko siekamy czosnek oraz rozdrabniamy kurki.

Gdy sarnina zmięknie odstawiamy na bok patelnię, a na palnik wstawiamy drugą w której ma maśle podsmażamy cebulę (aż się zeszkli). Dokładamy ją do sarniny i na kolejnej porcji masła podsmażamy kurki, które także dodajemy do mięsa.

Teraz na palnik powraca patelnia z sarniną i dodatkami. Podsmażamy to razem mieszając składniki, donająć rozdrobniony ząbek czosnku, tymianek, oraz sól i pieprz do smaku.
Po kilku minutach danie jest gotowe.
Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, talarkami, frytkami czy ryżem.


Smacznego.

Dodaj komentarz