Baranina z Morelami

Baranina z morelami to świetne połączenie smaków, typowe dla potraw z krajów na południe i południowy wschód od nas. Potrawa znakomicie też smakuje w wykonaniu bez dodatku moreli. Ciekawa alternatywa, szkoda tylko, że baranina nie jest mięsem łatwo dostępnym, ale nie przesadzajmy – można ją zakupić w lepiej zaopatrzonych sklepach.
Co ciekawe potrawa odgrzewana poprawia swój smak 🙂

Składniki:
Baranina – łopatka 04-05 kg
2 średnie cebule
2 łyżki masła
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100-150 g suszonych moreli
sól i pieprz do smaku.

 

 

Wykonanie:
Baraninę pokroić w kostkę 1-3 cm,

zalać niewielką ilością wrzątku i dusić do stanu półmiękkiego pod przykryciem. W zależności od mięsa może to zająć 20-40 minut.

 

Morele suszone kroimy w kostkę (dzielimy na 4-6 części) i zalewamy wodą by zmiękły.


Następnie odlewamy przez sito powstały bulion, a na patelnię dodajemy masło i baraninę obsmażamy nie przegrzewając masła. Na tym etapie dodajemy też sól i pieprz, Później można jeszcze skorygować ilość.


Kolejne działania to:
Dodanie pokrojonej cebuli i podsmażanie do czasu aż się zeszkli.


Dodanie przecieru pomidorowego i rozprowadzenie go po całości,


Odsączenie wody z moreli i dodanie ich na patelnię. Dokładnie mieszamy i po kilku minutach zalewamy częścią bulionu.

 

Dusimy kilka minut aby smaki się połączyły. Ilość dodawanego bulionu jest zmienna – dodajemy go tyle by uzyskać pół-gęsty sos.
Można podawać z ryżem, kaszami czy smażonymi warzywami.

Smacznego.

Dodaj komentarz