Polędwiczki Wieprzowe z Grilla

Sezon grillowy w pełni więc temat aktualny. Prosty przepis. Do wykonania na każdym grillu.
Dobrane przyprawy zapewniają znakomity smak i aromat, a rozmiary gwarantują sytą ucztę.

Składowe:
Polędwiczki wieprzowe 1 kg
Sól 1-2 łyżeczki (w zależności od upodobań)
Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
Tymianek – 1 łyżeczka
Rozmaryn – 0,5 łyżeczki
Oliwa – 50-100 ml do rozprowadzenia przypraw.

 

Wykonanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć. Przyprawy rozprowadzić w oliwie i natrzeć mieszaniną polędwiczki. Odstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin.

Grillowanie:
Wyłożyć na ruszt rozgrzanego grilla i opiec porządnie z każdej strony, a następnie przykryć grill pokrywą i przetrzymać tak polędwiczki z 25-30 minut obracając co jakiś czas.


Jak dojdą – przełożyć na bok rusztu by nie ostygły, a w tym czasie podpiekać pieczywo z jednej strony, a po obrocie na drugą – po gorącej opieczonej stronie smarować masłem czosnkowym, które natychmiast się roztapia i wnika w pieczywo.

Masełko można wykonać samodzielnie używając 1 łyżkę masła/ 1 ząbek czosnku i solić do smaku.

Gotowe
Smacznego

Dodaj komentarz