Makrela Wędzona na Zimno

Wędzenie na zimno to rzadziej stosowana metoda wędzenia makreli, jednak makrela wędzona na zimno jest naprawdę godna uwagi.

Uwaga do wykonania. W zimnym wędzeniu zmiana temperatury o kilka stopni ma duże znaczenie więc dla pewności , przed przerwaniem wędzenia dobrze jest napocząć jedną rybkę, by stwierdzić dokonanie się dzieła.

Wykonanie:
Makrelę porządnie obmyć i wytrzeć , usunąć wnętrzności i odciąć głowę. Umieścić w około 7% solance na okres 6-8 godzin. W tym czasie trzymać solankę z rybą w lodówce.
Po wyjęciu z solanki delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i zawiesić na hakach. Czas suszenia – około 3 h w temperaturze pokojowej.
Wędzenie dymem zimnym, średnio gęstym, w temperaturze pomiędzy 20 a 30 st. C. Czas wędzenia to około 12 godzin (zalecana próba na wybranej sztuce) . Po 8-10 godzinach trzeba zacząć częstszą obserwację postępów wędzenia.

 

    • Mira, 21 września, 2020, 5:03 pm

    Odpowiedz

    Czy moge cos zrobic z makrela wedzona na zimno zeby smakowala podobnie do tej na ciepło? Syn kupil tę pierwsza przez pomylkę i jest okropna . Dzięki!

      • Artur, 21 września, 2020, 7:54 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      To kwestia gustu 🙂 Smaku się nie da dokładnie przetworzyć bo to inne obróbki, ale można podwędzić na gorąco rzadkim dymem i coś da się wyciągnąć.

    • Luki, 27 maja, 2020, 3:36 pm

    Odpowiedz

    Po wędzeniu ryba wyszła kwaśna …co nie wyszło?

      • Artur, 27 maja, 2020, 3:52 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Prawdopodobnie za duża wilgotność podczas wędzenia. Przelanie wrzątkiem z czajnika powinno poprawić smak.

      • Robert Wsc, 17 czerwca, 2021, 8:52 am

      Odpowiedz

      ryba nie byla wystarczajaco wysuszona lub drzewo mialo za duza wilgotnosc

Leave a Reply