Przekąski z Serem Pavlaci i Feta

Deklarowałem, że zrobię film na temat przekąsek z użyciem sera pavlaci jeżeli będzie takie zapotrzebowanie. Okazało się że sporo takich próśb dostałem, to się z obietnicy wywiązuję. Zamiast sera pavlaci (pavlak) można też użyć sera feta.
Poniżej przepisy w takiej kolejności jak na filmie.

Sałatka Szmerkeze

 

 

Składniki:
4-5 średnie pomidory.
około 500 g pavlak
150 gram czarnych oliwek
100 gram kaparów
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka czerwonej papryki
2-3 łyżki oliwy
natka koperku
sól do smaku

Przygotowanie:
Odkroić górę pomidora ( zostawić jako przykrywkę) W zależności od pomysłu na podanie można odkroić z jednej lub drugiej strony.
Wydłubać dobrze środek, posolić i zostawić odwrócone, zęby odciekła woda. Przykrywki nie wyrzucać.
Zamieszać w misce wszystkie składniki i potem dobrze napełnić pomidory i na wierz posypać drobno pokrojonym koperkiem, a na końcu postawić pokrywkę pionowo lub poziomo.

Zapiekanka śniadaniowa

Składniki:
300 g ser feta lub pavlak
100 g ser żółty lub topiony pokrojony w drobnych kostkach (opcjonalnie)
2 jajka
1 pomidor
kromki chleba
Pieprz
Sól

 

Przygotowanie:
Rozmieszać dobrze jaka z serami I przyprawami. Pokroić cienko w plastry pomidory.
Na opieczonej kromce chleba położyć plastry pomidorów i pokryć masą serową i zapiec w piekarniku ( około 200 st), dopóki ser uzyska barwę pomarańczowo-brązową.

Roladki z bakłażana i cukinii
Składniki:
Niewielkich rozmiarów bakłażan i(lub) cukinia.
200 g sera pavlak
1 jajko
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Bakłażan (cukinię) pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1-2 mm posypać solą i odłożyć na siatkę, żeby odciekła uwalniająca się wilgoć. Następnie grillować po obu stronach.

 

Ser, jajko, rozdrobioną natkę pietruszki oraz sól i pieprz porządnie rozmieszać. Wkładać porcję na płat bakłażana (cukinii) i zawijać.

Uzyskane roladki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 180-200 st przez 15-20 minut, aż zer zacznie powoli wypływać do naczynia.

Smacznego

Dodaj komentarz