Świeżynka – Świeżonka

Świeżynka lub Świeżonka to najczęściej używane nazwy dla tej potrawy. Żadna filozofia – po prostu mięso wieprzowe różne obsmażone, duszone i po odparowaniu ponownie obsmażane. W mojej wersji – bez żadnych dodatków i przyprawione tylko z solą oraz pieprzem. Spotkałem się z większą ilością składników i przypraw, ale zawsze najbardziej mi smakuje wersja podstawowa.

Składniki – po kilogramie:
podgardle
boczek
łopatka lub karkówka
szynka lub schab
100-200 g smalcu
Często w składzie jest jeszcze cebula, ale jeżeli mamy poczuć różnicę jaka jest w smaku po zastosowaniu naprawdę świeżego mięsa – ilości smaków i aromatów nie należy mnożyć.

 

Przyprawy – na 4 kg
2-3 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składowe pokroić w kostkę 4-5 cm
Rozgrzać smalec i wrzucić podgardle. Trzeba dbać by nie przywarło.
Po 10-15 minutach dodajemy pozostałe mięsa. Mieszamy i dbamy żeby nie przywarło. Jak mięso puści soki to rozpocznie się duszenie – można rzadziej mieszać do czasu aż woda odparuje. Nie przykrywamy, dusimy na małym ogniu. Po odparowaniu wody mięso zacznie się ponownie przysmażać co wymaga większej uwagi i częstszego mieszania. Czas duszenia mięsa mierzony czasem odparowania powinien pokryć się z ilością czasu potrzebą do zmiękczenia mięsa. Zajmuje mi to około 1,5 h.

Po tym czasie kawałki mięsa już nie są tak duże i pławią się w gorącym tłuszczu.
Mięso podsmażamy wedle uznania i doprawiamy do smaku.

Gotowe – wspaniale smakuje ze świeżym chlebem na zakwasie.
Nadmiar można załadować do słoików i pasteryzować.
Smacznego.

 

Leave a Reply