Smalec ze Skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami, chlebem i domowymi kiszonymi ogórkami. Pycha. Kto robił to wie, kto nie robił – może trzeba spróbować 🙂

Składniki :
Podgardle 1 kg
Słonina 1 kg
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku

 

Wykonanie:
Podgardle można zakupić wędzone lub samemu uwędzić (60-70 st C 3-4 godziny) – ale może też to być podgardle surowe.
Słoninę i podgardle (w tej kolejności) kroimy w drobną kostkę.
W trakcie krojenia można już wstawić gar na płytę i rozpocząć wytapianie.
Co kilka minut trzeba mieszać.

W połowie wytapiania dokładamy 2 obrane cebule.
Wyjmujemy je jak zaczną się rozpadać. Pozostawienie cebuli skraca trwałość smalcu.

Jak skwarki zaczną zabierać jasno brązowego koloru – kończymy wytapianie i rozlewamy do słoiczków lub salaterek.
Smacznego.

 

Leave a Reply