Grillowany Indyk – filet z piersi

Grillowany indyk, a dokładniej filet z piersi indyczej, to potrawa bardzo atrakcyjna dla wzroku i dla podniebienia. Smakowita prostota – to chyba najbardziej trafne określenie. Nuta słodkości pochodzącej od miodu pitnego i specyficzny dla tego trunku aromat tylko potęgują ochotę na wgryzienie się w ten słusznych rozmiarów kawałek mięsa.

Tygodniowe suche peklowanie znakomicie przygotowuje mięso do obróbki termicznej. Powinna ona przebiegać nie za szybko i niezbyt wysokiej temperaturze – około 170 st C. Kawałki mięsa podpieką się z zewnątrz i nie będą zbyt suche w środku. Wystarczy grill z pokrywą, indyk w postaci pokaźnych rozmiarów mięsiwa oraz trochę wolnego czasu by przeprowadzić grillowanie.

Składniki:

  • 3 kg fileta z piersi indyczej
  • 55-60 g soli zwykłej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • klika laurowych liści
  • 8 goździków
  • 8 ziaren jałowca

Wykonanie:

Filety oczyścić z większości błon. Goździki i jałowiec rozetrzeć w moździerzu i pomieszać z solą i pozostałymi przyprawami z wyjątkiem laurowych liści.

Mięso natrzeć przyprawami, i w jego fałdy powkładać całe liście laurowe, a następnie złożyć do pojemnika lub zapakować próżniowo i złożyć do lodówki na czas 5-7 dni. Codziennie obracać mięso.

Po tygodniu indyka opłukać i pozostawić do ocieknięcia. Grilla rozgrzać do 150-170 st. C. Grillować na ruszcie z użyciem osłony termicznej lub umiejscowić mięso nie bezpośrednio nad żarem. Obracać średnio co 15 minut.

Czas grillowania – około 1 godziny. Temperatura wewnętrzna mięsa 768-72 st C.

Kiedy mięso osiągnie już tą temperaturę i powierzchnię ma ładnie przypieczoną to polewamy powierzchnię mensa kilkoma łyżkami miodu pitnego lub miodowej wódki i od razu przystępujemy do porcjowania.

Smaki i aromaty pochodzące od mięsa i przypraw są zwieńczone słodyczą i aromatem miodu. Efekt jest wyśmienity. Pycha

Spróbujcie sami

Smacznego

Wersja filmowa przepisu jest na YT https://youtu.be/2zjIM7-KtS0

Możesz subskrybować kanał na YT klikając TUTAJ

  1. Odpowiedz

    Świetny przepis goście się zachwycali 🙂

  2. Odpowiedz

    Wygląda apetycznie chętnie skorzystam z przepisu..

Leave a Reply