Baranina Pieczona

Baranina nie nie jest powszechnie dostępna oraz nie jest tania. Jest to też mięso charakterystyczne w smaku i aromacie i dlatego wymaga odpowiedniego podejścia.

Zdobyć zacny kawałek baraniny za przyzwoite pieniądze to rzadkość i często poszukując okazji możemy wejść w posiadanie kawałka mięsa o niezbyt foremnym kształcie, co stawia nasz plan na pieczeń z baraniny pod znakiem zapytania.

Poniżej opis takiego przykładu, gdzie próbuję nadać formę kawałkowi baraniny, który pierwotnie nie wyglądał okazale.

Składowe:

  • baranina (u mnie łopatka) 0,8lg
  • masło klarowane 2-3 łyżki stołowe
  • olej 100 ml
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 cebule

Przyprawy: (na 0,8 kg)

  • 2-3 łyżki octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 4 ziarna angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu

Mięso oczyścić z błon pozostawiając przylegający tłuszcz.

Skropić octem winnym i pozostawić w lodówce na 3-4 godziny. Alternatywnie można użyć innego octu lub w większej ilości wytrawnego białego wina.

Obsypać dokładnie mieszaniną rozdrobnionych przypraw i soli. Na wewnętrzną stronę porozkładać pokrojony w plasterki czosnek, a następnie mięso zrolować i mocno związać sznurkiem, owinąć spożywczą folią oraz ponownie złożyć w lodówce na około 12 godzin.

Teraz czas na przygotowanie naczynia (wysoka patelnia lub garnek), w którym będziemy podsmażać, dusić i finalnie podpiekać mięso.

Zaczynam od rozgrzania mieszaniny masła i oleju, a następnie obsmażam dokładnie zrolowaną baraninę z każdej strony, obniżam następnie temperaturę i smażą już mniej intensywnie do czasu aż mięso zacznie wydzielać soki i gorący tłuszcz zacznie stanowić z sokami mieszaninę. Kiedy to nastąpi dodajemy do mięsa pokrojone w plasterki marchewki i pokrojoną cebulę i dusimy na bardzo wolnym ogniu do czasu aż mięso zmięknie.

Na koniec mocno podpiekamy pieczeń by stała się na powierzchni chrupka i gotowe. Pozostaje pokrojenie w plastry i można podawać na talerzach na przykład z pieczonymi ziemniakami i kawałkami buraków w occie.

Duszenie wykonane w taki sposób nadaje mięsu smakowitości i wspaniałej achromatyczności.

Spróbujcie sami

Smacznego.

Wersja filmowa znajduje się na YT https://youtu.be/7yfwvw_B4Wc

Dodaj komentarz