Ser typu Feta

Ser typu Feta to kolejny odcinek z serowarskiej serii. Domowe serowarstwo zyskuje obecnie dużą popularność. Nie ma się czemu dziwić, bo domowy ser robi się bardzo prosto.

Składniki:
5 l mleka 3,2 % świeże (nie UHT)
3-5 łyżek soli
2-3 g chlorku wapnia
0,5 g bakterii do sera feta
0,5 g podpuszczki serowarskiej

 

 

Wykonanie:
Podgrzewamy mleko do temperatury 38-40 st C, dodajemy kultury bakterii do sera feta, delikatnie mieszamy i zostawiamy na 1 godzinę. W tym czasie należy dbać, żeby temperatura się utrzymywała. Po godzinie dodajemy chlorek wapnia, mieszamy i 10 minut później dodajemy podpuszczkę. Po dodaniu podpuszczki po około 1 minucie mieszania zacznie się wytwarzać skrzep. Przestajemy mieszać i całość zostawiamy na 6-8 godzin.
Po tym czasie kroimy skrzep w rożnych płaszczyznach i oddzielamy ser od serwatki. Można to zrobić z pomocą klinków serowarskich. Po ocieknięciu rozrabiamy pozyskany ser – lekko go solimy (około 0,5 łyżeczki soli), mieszamy i napełniamy foremki (lub prasę).

Ser znajdujący się w foremkach należy dociążyć masą około 1 kg, aby odcisnąć pozostałą serwatkę i uformować ser. Po 8-12 godzinach w foremkach ser z foremek przekładamy do schłodzonej solanki. Solankę sporządzamy z 1,5 litra serwatki i 3-5 łyżek soli.
Czas pobytu w solance – 2 doby.
Na koniec wyjmujemy ser z solanki i umieszczamy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego.

Leave a Reply