Peklowanie na Sucho – Wołowina Dojrzewająca, Wędzona

Zadecydowanie za mało takich wędlin u nas się wykonuje, dlatego peklowana na sucho wołowina wędzona, dojrzewająca, niech będzie przykładem, który Was zachęci do podjęcia tego tematu.

Składniki
1.8 kg Wołowina – w tym przypadku jest to udziec wołowy (skrzydło)
sól pekolwa – 25 g/kg mięsa
2 liści laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej

 

Peklowanie
Przyprawy zmieszać i dokładnie natrzeć mięso.
Liście laurowe położyć na spód.
mięso umieścić w pojemniku , zamknąć i przechowywać w lodówce przez okres 10-14 dni codziennie obracając. Gromadzącej wilgoci nie wylewać. Można ją polewać lub nacierać mięso.

Po peklowaniu 8-12 godzin suszenia w przewiewnym, chłodnym pomieszczeniu.
Wędzenie zimnym dymem przez okres 5-7 dni. (4-5 godzin dziennie)
Temperatura 20-25 st C

Po wędzeniu przez 1 dobę osuszamy w temperaturze pokojowej, następnie dojrzewanie minimum 7 dni w chłodnym pomieszczeniu
Smacznego.

    • Hawayski Bat, 13 marca, 2023, 1:00 pm

    Odpowiedz

    Witam. Jestem początkujący i mam pytanie odnośnie temperatury. Ile stopni Celsjusza to chłodne miejsce?

      • Artur, 15 marca, 2023, 10:09 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Zależy w jakim kontekście. Przechowywania w podręcznej spiżarni – poniżej 15 st. C, ale dłuższe przechowywanie i dojrzewanie to 8-12 st. C.

Leave a Reply