Suszona Wołowina – Beef Jerky (lekko wędzona)

Znakomita przekąska i zamiennik wszelkiego rodzaju chipsów. Suszona wołowina to także łatwe do przechowanie i energetyczne pożywienie.

Składniki
1 ładny chudy kawałek ok. 1.8 – 2.0kg ligawa, udziec, polędwica

 

Marynata 1

½ szklanki sosu sojowego ciemnego
4 Łyżki stołowe Worcestershire sauce
1-2 łyżeczki chili
¼ łyżeczki pipeprzu kajeńskiego
3 lub 5 łyżeczek cukru brązowego
1½ łyżeczki sproszkowanej cebuli
3-5 ząbków czosnku
1-2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka stołowa miodu (opcjonalnie)

Marynata 2
½ szklanki sosu sojowego ciemnego
4 Łyżki stołowe Worcestershire sauce
60ml Whisky Bourbon – np. Jim Beam
2 -3 łyżki cukru brązowego
1½ łyżeczki sproszkowanej cebuli
3-5 ząbków czosnku
1-2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżka stołowa miodu (opcjonalnie)

 

Mięso (chude i oczyszczone z błon) pokroić w długie paski o grubości 2-4 mm i szerokości 2-4 cm. Zwrócić uwagę na włókna mięśniowe. Jak będą biegły wzdłuż pasków to będzie problem z odgryzaniem (łamaniem) kawałków wyrobu gotowego.

Wykonać marynaty . Pokrojone kawałki mięsa umieścić w marynacie i na 24-48 h złożyć w lodówce. Rozkładamy na siatkach i suszymy (możemy wspomagać się wentylatorem).

Pierwszy etap suszenia – aż przestanie z mięsa kapać marynata. Drugi etap można przeprowadzić tak jak pierwszy przy wspomaganiu się wentylatorem, lub w suszarce to żywności lub tak jak na filmie – wykorzystując obieg ciepłego powietrza w wędzarni (bez dymu). Finał etapu drugiego jest gdy kawałki mięsa zaczynają się błyszczeć, a w dotyku nie kleją się i nie zostawiają śladu na placu, a szczególnie jeżeli znacznie się skurczą i odległość między nimi na siatkach się zwiększy. W zależności od metody zajmie to 3-6 godzin.

Trzeci etap – do wędzenie rzadkim dymem – 2-4 godziny w temperaturze 40- 50 st C. Po tym etapie oceniamy czy wołowina jest już wystarczająco sucha i łamliwa. Jak trzeba to suszymy dalej, ale już bez dymu aż osiągniemy cel. Jeżeli wędzić nie mamy zamiaru – suszymy do skutku tak jak w etapie drugim. Wyrób gotowy zamykamy w szczelnych słoikach, w których przetrwa bardzo długo.

Uwaga. Po umieszczeniu gotowego wyrobu w zamkniętym pojemniku należy skontrolować stan mięsa po 2 dobach. Jeżeli źle oceniliśmy poziom wysuszenia jerki to staną się one bardziej miękkie i elastyczne. Wtedy należy wszystkie kawałki mięsa dosuszyć ponieważ pozostawienie ich e tym stanie grozi zepsuciem. Smacznego.

    • laura, 4 grudnia, 2019, 12:59 pm

    Odpowiedz

    Ciekawe, chipsy z wołowiny – jeszcze tego to nie jadłam 🙂 trzeba by spróbować

Leave a Reply