Boczek z Grilla marynowany w piwie porter.

Boczek z grilla to temat znany, chociaż zwykle są to płaty, ale ja proponuję większe kawałki i marynuje je w zalewie z piwa porter z dodatkiem słodów piwowarskich. Wychodzi estetycznie i smacznie.

Temat grilla w zimie poruszam na rozgrzewkę i żeby myślami przywołać lato. Jednak zima trwa wiec obiekt grillowania musi zapewnić dużo energii, by zrekompensować utracone ciepło.
Nie da się też ukryć, że chwalę się nowym sprzętem, który mam nadzieję, że długo mi posłuży.

Składniki:

  • Boczek chudy i cienki – 2 kg
  • piwo porter 22 blg – 0,5 l
  • sól zwykła 3 pełne łyżeczki
  • pieprz mielony 1 pełna łyżeczka
  • 1 łyżka stołowa sproszkowanych słodów piwowarskich ciemnych. Można użyć cukier kandyzowany lub brązowy, ale ilość należy ograniczyć o połowę.

Wykonanie:

Marynata – wylać piwo do pojemnika poczekać aż się odgazuje i dodać przyprawy. Płaty boczku pokroić na kawałki 5-7 cm i wrzucić do marynaty. Okresowo trzeba pojemnikiem wstrząsać lub ręką mieszać w pojemniku by boczek dobrze był marynatą pokryty.

Czas marynowania 8-12 godzin. Używając pojemników próżniowych można go skrócić do 1-2 godzin. Ja użyłem pojemnika próżniowego ze specjalną obracarką – zwanego marynatorem.

Po zakończeniu marynowania boczek odsączamy i wykładamy na rozgrzanego grilla. Opiekamy z każdej strony i pozostawimy pod przykryciem na 20-40 minut w zależności od temperatury i wielkości kawałków. Optymalna temperatura grilla 160-180 st C

Po tym czasie powinien być lekko chrupiący z zewnątrz, ale wciąż soczysty. Porter użyty w marynacie i dodatek słodów piwowarskich powoduje powstanie lekko skarmelizowanej powłoki na powierzchniach boczku.

Można spożywać bezpośrednio, ale ja uwielbiam boczek taki wkładać pomiędzy rozkrojoną chrupiącą bułkę, a za podkład daję kilka listków świeżej lodowej sałaty.

Pycha 🙂

Może naszła Was ochota na zimowego grilla ? Smacznego 🙂 .

Wersja filmowa przepisu na kanale YT – https://youtu.be/fiRx2oXijuQ

Więcej informacji na temat grilla http://grillkamado.pl?ref=17

Partnerem filmu jest grillkamado.pl

  1. Odpowiedz

    Wygląda naprawdę smacznie! Marzy mi się już maj i te wieczory spędzane w ogrodzie!

Leave a Reply to Hubert Jelonek Cancel reply