Najnowsze artykuły

Szynka 7 kg 🥩🥩🥩 Czas wykonania to minimum 2 miesiące.

Szynka bez kości. 7 kg ważyła na początku. Trzeba było odkroić odstające kawałeczki, zbędne błony i resztki chrząstki. Nawet fajnie udało się ją uformować, ale i tak włożyłem całość w siatkę, która ściskała mięso i na bieżąco minimalizowała puste przestrzenie powstające podczas utraty masy. Wykonałem bez użycia soli peklującej, więc potencjalnie ponosiłem większe ryzyko, że […]

Ser z czarnuszką, pikantnymi ziołami, biały i ricotta.

Sery domowe to bardzo satysfakcjonujące hobby i przy okazji jedna z podstaw naszej codziennej diety. Sery można spożywać na świeżo lub wykonać taki, które miesiącami będą oczekiwać na otwarcie. Są sposoby na to by przygotować serową uczę od ręki. No może nie na teraz, ale za kilka dni. Można też zadbać o różnorodność formy i […]

Pyszna Domowa Mielonka. Zobacz jak ją zrobić.

Taka mielonka wygląda zaskakująco, przyciąga wzrok oraz zachęca do spróbowania. Nie – to nie są powtykane w mięso parówki. Zobacz jak to zrobić. To łatwe. To jeszcze jeden argument za tym, by uznać szynkowar za jeden z najbardziej uniwersalnych przyborów do produkcji domowych wędlin. Dzięki niemu można kreować nowe wyroby i testować nowe pomysły. Kto […]

Polędwiczki wędzone w 6-ciu smakach -to jest to.

Polędwiczek wiele zmieści się w wędzarni i żeby uniknąć monotonii warto stosować różnorodność przypraw. Dzięki temu zróżnicujemy smak i aromat. Różnorodność w domowym wędliniarstwie jest ważna i warto o tym pamiętać. Domowy wytwórca wędlin ma też tą możliwość kreowania takich smaków, na jakie ma ochotę. Wyroby domowe – są smaczne i zdrowe. Składniki: Wykonanie: Polędwiczki […]

Kiełbasa Pikantna z wołowiną – na gorąco i zimno.

Kiełbasa Pikantna z dużym udziałem wołowiny. Można ją konsumować na gorąco, co szczerze polecam i zimno, a nawet suszyć, a ja szczególnie uwielbiam suszone kiełbasy. Znaczący udział mięsa wołowego ma wyraźny wpływ na smak i aromat kiełbasy i dobrze się łączy z pikantnością. Kiełbasa świetna na gorąco i znakomicie daje się suszyć. Jak zostanie z […]

Kabanosy domowe wykonane z samego boczku.

Jak zrobić takie kabanosy – szybko i prosto. Przyda się tylko trochę praktyki w napełnianiu osłonek baranich. Cienkie są i delikatne. Zmielić, przyprawić, pomieszać i w zasadzie gotowe – można tworzyć kabanosy. Chudy boczek świetnie się do tego nadaje. Nada świetny wygląd na zewnątrz i w przekroju, a znacząca ilość tłuszczu znakomicie utrwali smak dodawanych […]

Pyszny, Kremowy Serek Kanapkowy. Uwielbiam go.

Konsystencja tego serka to połączenie delikatności i smarności. W smaku znajdują się cechy jogurtu i sera pleśniowego. Kromka chleba, posmarowana tym serkiem i przykryta pomidorem to coś wyjątkowo prostego i arcypysznego. Wykonanie tego serka w domu jest bardzo proste i mało pracochłonne. Możesz co kilka dni robić nowa porcję i pewnie tak się stanie jak […]

Kiełbasa na Święta. Pyszne to.

Kiełbasa na Święta. Wędzona i podsuszana – oczywiście wymyślona, czyli zrobiona z tego co akurat miałem pod ręką, bez specjalnego wyszukiwania składników. Czy w taki sposób działając można zrobić kiełbasę godną świątecznego stołu ? Oczywiście, że tak – bo kto domowemu wędliniarzowi zabroni :-). Kiełbasa wędzona, podpiekana w wędzarni i na koniec podsuszana w temperaturze […]