Szynka grillowana, przygotowana na 2 sposoby. Zachwyciła wyglądem i smakiem gdy podałem ją na stół. Zacne mięso, przygotowane kilka dni wcześniej i z dbałością grillowane robi wrażenie gdy pojawia się na biesiadnym stole.
Grill najlepiej jak jest zamykany, a szynka świeża – nie mrożona. Dobrze jest kontrolować temperaturę wewnętrzną mięsa żeby go nie przesuszyć. Spróbujcie wykonać sami. Ciekawe czy i wam tak samo zasmakuje.
Składniki:
- około 2,5 kg szynki wieprzowej – u mnie w 2 kawałkach.
- 50 g soli kamiennej niejodowanej.
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- kilka laurowych liści.
Wykonanie:
Mięso natrzeć przyprawami i przełożyć laurowymi liśćmi. Włożyć do pojemnika i następnie do lodówki na okres 3-5 dni. Codziennie obracać. To c na górze winno znaleźć się na dole.
Po tym czasie jest pora na drugą część przygotowań. Pierwszy etap był wspólny, a teraz wykonam etap rozdzielny, który będzie trwał około 12-15 godzin. Trzeba przygotować 2 marynaty.
Marynata I:
- 1 szklanka mocnego, treściwego piwa
- 1 łyżka miodu.
Marynata II:
- 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka tymianku
Składniki mikstur wymieszać. Mięsa włożyć do osobnych pojemników i zalać je marynatami. Obrócić kilka razy, żeby ciecz dobrze mięso obmyła i złożyć do lodówki. Po paru godzinach ponownie obrócić mięsa i jeszcze raz po kolejnych kilku godzinach. Potem można wyjąć. Pozostawić do ocieknięcia i grillować.
Grill z pokrywą. Temperatura na grillu 150-170 st. C. Obracać co 10-15 minut. Czas grillowania – do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 68 st. C, dlatego dobrze jest wyposażyć się termometr, który w mięso można wbić.
Po osiągnięciu temperatury – Obniżyć temperaturę na grillu lub lekko go uchylić, a po 5-10 minutach kroić mięso na plastry i podawać na stół.
Pycha. Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/w4CxrRoQdZc
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply