Szaszłykowa Uczta – grillowane MEGA szaszłyki.

Szaszłykowa Uczta – MEGA szaszłyki. Czasy obecne pozwalają na spotkania w trochę większym gronie. Wszyscy są tego spragnieni. Ciepłe lato sprzyja grillowaniu. Dla uatrakcyjnienia takiego spotkania przy grillu postanowiłem przygotować szaszłyki. duże i dużo.

Ale żeby nie stać cały czas przy grillu wspomagam się techniką. Dzięki temu więcej czasu można spędzić z przyjaciółmi. Szaszłyki kolorowe, i wielosmakowe. Grill zwykły węglowy. Szpikulce szaszłykowe jak małe szable. Zacna, letnia uczta. Przyjemnie i smacznie. Szczegóły poniżej.

Składniki: Takie ilości miałem ja

  • Karkówka -1 kg
  • piersi kurczaka – 1 kg
  • chudy boczek 1 kg
  • pieczarki – 0,5 kg
  • cebula 1,5 kg
  • papryka czerwona, żółta i pomarańczowa – po 2 szt.
  • sól zwykła – do smaku
  • podlaska przyprawa do grilla (wedle uznania)
  • Przyprawa Pitmasters Pride 300g do grilla i BBQ (wedle uznania)

Wykonanie:

Pieczarki średniej wielkości oczyścić i usunąć ogonki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Na podobnej wielkości kawałki pokroić mięso. Przyprawić i pozostawić w lodówce co najmniej na kilka godzin. Papryk kroić dopiero przed nadziewaniem na szpikulce.

blank

Nadziewać na szpikulce wedle uznania i fantazji. Można robić szaszłyki z jednym gatunkiem mięsa lub mieszane. Jeżeli będą mieszane to dobrze jest mięso drobiowe umieszczać w tym obszarze grillowego szpikulca, gdzie się spodziewamy mniejszego żaru. Mięso z drobiowych piersi może szybciej być gotowe. Jeżeli będzie tylko jeden gatunek mięsa to warto za pomocą kolorów papryki oznaczyć który szaszłyk jest jaki. Po umieszczeniu się szaszłyków trochę trudniej jest to rozpoznać, a kolor papryki to ułatwi.

blank

Można grillować na każdym rodzaju grilla. Węglowym, gazowym czy elektrycznym. Ja posłużyłem się nową zabawką, bo chciałem sprzęt przetestować. Był też drugi powód. Planowana ilość biesiadników. Gdyby nie ten sprzęt to od grilla bym nie odchodził.

blank
blank

Elektryczna obracarka znacznie ułatwiła mi ten dzień i pozwoliła trochę czasu spędzić też z gośćmi przy stole, na nie tylko przy grillu. Zwłaszcza, że w gorące tegoroczne lato stanie przy pełnym żaru grillu to nie do końca przyjemność – nawet jak chłodnego piwa jest sporo 🙂

blank

W tym przypadku proces grillowania łagodnie prowadzony zajął około 30 minut, ale to zależy od wielkości kawałków i ilości ciepła. W tym czasie kilka razy zerknąłem na to co się na grillu dzieje i 1 raz regulowałem wysokość rusztu. Resztę spędziłem przy biesiadnym stole. Relaks pełny :-).

blank

Szaszłyki wyszły smakowite i zacnego rozmiaru. Puki trwa lato – zachęcam do grillowania.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/Gjt1x0LeGXo

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

Więcej informacji o szaszłykowych obracarkach do grilla węglowego i gazowego

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply