Sos Paprykowy Ostry – Habanero

Sos paprykowy ostry z dodatkiem papryk habanero daje wyraźnie, mocne wrażenia smakowe.
W tym temacie osobiście dopiero raczkuję, ale spotykam ludzi, którzy temat zgłębili. Jeden z takich pasjonatów się zgodził podzielić swoimi doświadczeniami i wskazać drogę, którą można zacząć kroczyć by tworzyć własne domowe ostre sosy.


To naprawdę nic trudnego i może to wykonać we własnym domu każdy wielbiciel ostrych smaków.
Ten przepis to tylko wskazówka. Mnogość możliwych dodatków, oraz dostępność wielu ostrych odmian papryki pozwala na tworzenie mnóstwa nowych ciekawych smaków – wedle upodobania.


Wykonany w domowych warunkach sos paprykowy habanero zaciekawił mnie przed wykonaniem i nie zawiódł wrażeń smakowych po wykonaniu.
Spróbujcie sami.

Składniki:

  • Papryczki habanero 50 g
  • Papryczki pepperoni 200 g
  • cebula 100 g
  • czosnek świeży 10 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ocet spirytusowy 10 % 100 ml
  • woda 100 ml
blank

Wykonanie:

Papryczki pozbawiamy ogonków i ewentualnych fragmentów z niedoskonałościami. Kroimy na 4 części. Nie usuwamy ziarenek. Po pokrojeniu wrzucamy do blendera. Do blendera dodajemy też pozostało pokrojone składniki oraz sól, wodę i ocet. Blendujemy do czasu całkowitego rozdrobnienia.

blank
blank

Kolejny etap to przelanie na sito zblendowanej masy i dokładne przetarcie jej przez nie. Na koniec powinny pozostać na sicie tylko prawie suche elementy stałe. Można też użyć specjalnego przecieraka.

blank

Po przetarciu przychodzi czas na podgrzewanie w rondelku. Czas trwania 15-30 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Grzejemy na małym ogniu pozwalając by sos do nas lekko mrugał. W czasie tego powolnego gotowania ulegną też redukcji aromaty czosnku i cebuli.

blank

Sos rozlewamy do przygotowanych i wysterylizowanych małych buteleczek lub słoiczków. Sos wlewamy gorący i od razu zamykamy. Powinien wytrwać kilka miesięcy bez pasteryzacji, ale jeżeli jest wykonywana większa ilość lub planowany dłuższy czas przechowywania to można wykonać pasteryzację.

blank

Faktycznie jest ostry i smakuje przednio.

blank


Smacznego

przepis w wersji filmowej jest na YT https://youtu.be/cV4PKTNku54

[wp_ad_camp_1]

  1. blank
    • ogrodnikwpodrozy, 17 października, 2020, 7:04 pm

    Odpowiedz

    Wreszcie ktoś, kto używa naprawdę ostrych papryk, a nie tylko chili. Dzięki za przepis, ja zawsze mam sporo super hot i chętnie wypróbuję, uwielbiam ogniste dodatki.

  2. blank
    • Rafał, 29 września, 2020, 7:49 pm

    Odpowiedz

    Zrobiłem już kilka odmian wg tego przepisu z różnych papryk. Są lepsze niż tabasco że sklepu. Polecam i jednocześnie dziękuję za przepis.

  3. blank
    • laura, 4 grudnia, 2019, 1:02 pm

    Odpowiedz

    mmm… Lubię ostre sosy, do pizzy czy frytek smakują wyśmienicie.

  4. blank
    • Jan, 11 października, 2019, 12:50 pm

    Odpowiedz

    Próbuje

Leave a Reply