Sezon grillowy czas zacząć. Schab z grilla jest dobrym pomysłem na biesiadę, która rozpocznie wiosenne grillowanie.
Dodatkowo mam okazję zapoznać się grillem z górnej półki, który do tej pory wyłącznie oglądałem na zdjęciach. Pyszne grillowanie z dwóch względów – smaku potrawy i przyjemności z samej czynności grillowania.
Składniki:
Schab: kawałki o masie około 1 kg
Warzywa do grillowania
Przyprawy:
sól, pieprz – do smaku
papryka ostra i słodka
Rozmaryn, tymianek
w ilości zgodnej z indywidualnym smakiem
Tymianku i papryki słodkiej radzę nie oszczędzać.
Natrzeć schaby przyprawami i odstawić do lodówki na okres 12-48 godzin.
Ja grillowanie wykonałem w bardzo profesjonalnym urządzeniu i wszystko widać na poniższym filmie, ale można wykonać schab w taki sposób na typowym grillu o dużej pojemności z pokrywą.
Należy schab umieścić w możliwie sporej odległości od żaru węglowego, a drewno i płyn aromatyzujący aplikować w podobny sposób jak w filmie. Drewno wiśniowe dodałem w postaci suchej i mokrej by nie spalało się równomiernie, a jako płynu aromatyzującego użyłem solidnie chmielonego piwa domowej roboty.
[wp_ad_camp_1]
Kluczowa jest temperatura w przestrzeni grilla – 120-130 st C.
Czas grillowania – około 2 – 2,5 godziny. Warzywa (jeżeli zamierzamy dodać) zwykle potrzebują 20-30 minut by osiągnąć pożądany stan równowagi.
Uzyskany w ten sposób schab ma smaczną lekko przypieczoną skórkę, jest miękki, bardzo soczysty i aromatyczny.
Grillowanie takiego większego kawałka oraz krojenie z niego podczas ogrodowej biesiady pozytywnie zaskakuje naszych gości.
Smacznego
Leave a Reply