Pasztet Wieprzowy

Pasztet Wieprzowy – moja interpretacja wiekowego przepisu, który to dawnym zwyczajem, nie wszystko precyzuje. Efekt smakowity. Spróbujcie sami. Zapraszam do oglądania.

Składniki:
Golonka 1-1,3 kg
Wątroba wieprzowa – 0,5 kg
Podgardle 0,4 kg
Karkówka 0,3 kg
2-3 czerstwe bułki
2 cebule
3 jajka
szklanka tartej bułki
15 dkg boczku
20 dkg słoniny
Łyżka smalcu
2-3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Kilka suszonych grzybów
2-3 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

 

Wykonanie:
Karkówkę, podgardle i golonkę pokroić na mniejsze kawałki , dodać cebule w całości, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i obgotować na małym ogniu – około 30 minut – do stanu półmiękkiego, a następnie dodać wątrobę i dalej gotować przez 5-10 minut.

Wyłączyć i odstawić do przestygnięcia, a następnie do ciepłej jeszcze zawartości garnka dołożyć czerstwe bułki by rozmiękły. Pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Wydobyć całą zawartość garnka, rozdrobnić na kawałki nadające się do mielenia. Golonkę oddzielić od kości.
Mielimy raz na oczkach 3 mm po czym dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową i mieszamy przyprawami , rozmiękłą bułką i zmieloną cebulą. Po wymieszaniu mielimy jeszcze raz – a najlepiej 2 razy.
Po mieleniach dodajemy jajka, mieszamy dokładnie i napełniamy foremki.
Przygotowanie foremek:

Foremki natrzeć smalcem i wysypać bułką tartą.
Na dno wyłożyć paski boczku, a po napełnieniu pasztetem na wierzch położyć paski słoniny.

Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 st C przez czas 40-60 minut. Należy kontrolować stan masy pasztetu, obserwować stan przypieczenia, oraz odchodzenie pasztetu od foremki.
Po upieczeniu wystudzić i złożyć w lodówce.
Smacznego.

 

    • Andrzej, 8 grudnia, 2019, 7:08 pm

    Odpowiedz

    Gdy mi się udało zrobić pasztet to się okazało, że ma jedą wielką „wadę” dzieci i wnuki wszystko zjadły i musiałem robić jeszce raz i już na spokojnie go smakować, jest rewelacyjny – dziękujemy

    • Andrzej, 10 października, 2019, 5:20 pm

    Odpowiedz

    Witam!
    Mam pytanie czy trzeba dodać bułkę bo żona nie może, co w zamian
    pozdrawiam
    Andrzej

    1. blank
      • Artur, 10 października, 2019, 8:04 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Nigdy nie robiłem z pominięciem bułki. Myślę, że się da, ale konsystencja będzie bardziej zwarta i mniej smarna. Może trochę więcej składowej tłustej by to skompensować.

Leave a Reply