Najnowsze artykuły
Kociołek – Zupa Węgierska
Znowu kociołek, a w nim zupa węgierska w mojej domowej wersji. Gorąca, pożywna i tak ostra, jak się tylko da. Łatwa w wykonaniu. Oczywiście można ją wykonać nie tylko w kociołku, ale ta zupa i kociołek do siebie pasują. Składniki: Około 2 l wody. Ziemniak 1 kg Łopatka 0,8 kg Wołowina gulaszowa 0,4 kg Papryka […]
Kociołek – Kasza z Mięsem
Chyba najprostsza potrawa do gotowania w kociołku. Nie jest bardzo absorbująca przy wykonaniu. Może mieć konsystencję gęstej zupy lub wręcz papki, ale smakuje zacnie i można ją w kociołku przez wiele godzin utrzymać w gotowości do spożycia. Składniki: Łopatka – 0,6 kg Boczek wędzony – 0,3 kg Boczek wędzony parzony – 0,3 kg pęczak – […]
Piwo Kukurydziane. Bezglutenowe
Piwo Kukurydziane – Bezglutenowe – co do zasady, ale bez certyfikatu, więc zalecana ostrożność dla tych co z glutenem poważne problemy mają. Drugi odcinek z piwnej serii, w którym szerzej jest omówiony proces chmielenia i czynności z nim powiązane. Aby wykonać piwo kukurydziane z ekstrakty słodowego potrzeba: 2 puszki słodu kukurydzianego 50 g chmielu […]
Piwo Miodowe (podstawy piwowarstwa)
Coś dla tych, co z piwowarstwem domowym nie mieli jeszcze styczności. Prosty sposób na własne piwo domowe z aromatem i smakiem miodu. Niezbędny sprzęt zawiera się w „zestawie do wyrobu piwa domowego”. W takim komplecie jest też surowiec – baza do produkcji piwa, którą wzbogacamy miodem (około 3,5 kg). Czyszczenie i odkażanie sprzętu. Wszystko, […]
Kruszon Deser Owocowy (z alkoholem)
Kulinarny ozdobnik lub podstawa spotkania towarzyskiego. Trunek/deser w wydaniu alkoholowym lub bez. Ze względu na wiele wariantów wykonania, atrakcyjny dla dzieci , młodzieży i w postaci alkoholowej – dla dorosłych. Bardzo prosty w wykonaniu. Przykładowy przepis: Duża puszka brzoskwiń w syropie, Mała puszka plastrów ananasa w syropie, Garść winogron jasnych, Garść winogron ciemnych, 1 Pomarańcza […]
Sokownik – Sok z Wiśni
Sokownik to rodzaj garnka. Użycie sokownika jest bardzo proste, a efekty wyśmienite. Użyłem sokownika o pojemności 8 l. Zmieściło się około 6 kg wiśni. Wiśni nie trzeba drylować. Na 1 kg owoców zwykle stosuje się 0,1 do 0,3 kg cukru. Do garnka podstawowego wlewamy wodę w ilości odpowiadającej 1/3 jego objętości. Od momentu zagotowania […]
Nalewki 24 H – Wiśniówka z Pieca
Wiśniówka z pieca, to przepis na trunek w charakterze nalewki, który jest gotowy na dzień następny. Na pomysł zaproponowania takich nalewek wpadliśmy razem z kolegą Jerzym z winiarskiego kanału „Sok z Jednorożca” Z założenie nalewki mają być proste w wykonaniu i smaczne. Składniki : 2 kg wiśni drylowanych 2-3 szklanki cukru pudru alkohol o mocy […]
Krupniczek – nalewka 24 h.
Krupniczek – 24 godzinna, uproszczona wersja popularnej, znakomitej nalewki zwanej krupnikiem. Wykonuję i degustują ją razem z Jerzym z kanału „sok z Jednorożca. Wynikiem naszych działań jest smaczny trunek w wersji na gorąco i zimno. Składniki: 1 litr wody 0,5 litra spirytusu 0,5 kg miodu lipowego 0,5 cytryny 4 goździki 2 szt ziela angielskiego 1-2 […]
Wino z Kwiatów Czarnego Bzu
Wino z kwiecia czarnego bzu to pyszny trunek. Tradycja głosi, że posiada właściwości pozytywnie wpływające na stan zdrowia, ponieważ jego tytułowa składowa – kwiat czarnego bzu na uznane właściwości zdrowotne: działają wykrztuśnie rozrzedzają katar działają napotnie mają działanie antywirusowe chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych wzmacniają odporność działają moczopędnie wzmacniają naczynia włosowate stabilizują krwiobieg […]
Nalewka z Truskawek
Sezon na truskawki jest co rok, więc tak króciutko – nalewka z truskawek. Jak traficie na dobry materiał to możecie liczyć na przepyszny efekt. Na balon 10 l. 4 kg truskawek przebranych i oczyszczonych. 1-2kg cukru alkohol o mocy około 50 % (6-7 litrów) Owoce wsypujemy. Cukier dodajemy warstwami , ale większość na wierzch. […]
Zakwas na Żurek
Zakwas na chleb już był – czas na inny … prosty i bezproblemowy przepis na zakwas na żurek i jego rozmnażanie . Zapraszam do oglądania. Składniki: Szklanka mąki żytniej razowej 2000 1 l przegotowanej i ostudzonej do 40 st C wody 1-2 łyżeczki majeranku 1/2 główki czosnku Więcej przypraw najlepiej dodać już na etapie wykonywania […]
Nalewka 24 H – z jeżyn, malin, borówek i żurawiny
Nalewka 24 H – dobowa, to kolejna nalewka z cyklu dziś robię, jutro degustuję. Oparta na 4 owocach. Można prowadzić własne doświadczenia i modyfikować skład nalewki. Składniki: 1 litr jeżyn 1 litr malin 1 litr jagód lub borówki amerykańskiej 1 litr żurawiny Spirytus (tyle ile soku się uzyska) Syrop cukrowy na 1 szklankę wody od […]
Najnowsze komentarze