Nalewka z czarnego bzu z miodem to wyrób domowy o skondensowanych właściwościach wspomagających organizm w stanach przeziębieniowych. W przeddzień publikacji przez okno mojego domu widzę, że owoce czarnego bzu jeszcze na drzewach są, więc można się jeszcze pokusić na wykonanie.
Użyte składniki:
Owoc czarnego bzu – przebrany – 3 kg
Alkohol 45-50 % 4 litry (może być wódka)
500-700 g miodu lipowego.
8 goździków
Płaska łyżeczka kory cynamonu
Można dodać pół cytryny po oddzieleniu owoców.
Oberwane z gałązek i przebrane owoce wsypać do słoja i zalać alkoholem. zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce. Mieszać codziennie przez 2 tygodnie.
Przelać przez gęste sito oddzielając owoce.
Miód rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej i ostudzonej wody i posłodzić nalewkę. Można skorygować smak cytryną.
Odstawić na 2 tygodnie by się sklarowała i zlać z nad osadu do butelek. Najlepsza po 1-2 miesiącach leżakowania.
Owoce można zasypać cukrem na 7 dni. Uzyskany syrop jest znakomitym dodatkiem do herbaty.
Smacznego.
Leave a Reply