Kiszone Jabłka

Kiszone ogórki, kiszona kapusta to wszechobecne pozycje na naszych stołach. Kisić można wiele produktów. Dziś kiszone owoce, a dokładniej kiszone jabłka. Polecam. Smaczne i bogate w potrzebne naszemu organizmowi składniki. Kiszone jabłka to spora porcja błonnika i antyoksydantów oraz bogactwo mikroelementów wspomagających nasz układ trawienny. Przypisuje się im też właściwości regulacyjne ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Lista ta się wydłuża poprzez zastosowane do kiszenia dodatki w postaci przypraw, liści czy korzeni.  Jabłka do kiszenia nie powinny być za duże, dość twarde i zdrowe. Poniższy przepis to jedna z prostszych wersji. Kiszone jabłka można spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do mies i sosów oraz jako znakomity składnik różnego rodzaju sałatek.

Kto jeszcze nie próbował – zachęcam.

Składowe na 10-12 kg jabłek:

 

 

 

Zalewa:

10 litrów przegotowanej i ostudzonej wody

4  czubate łyżki soli niejodowanej do przetworów

4 czubate łyżki cukru (można zastąpić miodem)

 

 

Pozostałe składniki:

10-12 kg średnich, raczej twardych i zdrowych jabłek

3 laski cynamonu

1 łyżeczka goździków

Wykonanie:

Naczynie w którym wykonujemy kiszonki powinno być zamknięte, ale jednocześnie mieć możliwość odprowadzenia gazu.  Idealne są pojemniki lub słoje fermentacyjne.

Wodę zagotować, ostudzić, a następnie dodać sól i miód oraz dokładnie wymieszać.

Jabłka porządnie umyć, obciąć ogonki oraz odkroić poważne zimny na skórce i miejsca obtłuczone.

Jabłka ułożyć w słoju razem z przyprawami, a następnie zalać zalewą. Owoce powinny znajdować się pod powierzchnią zalewy.

W razie potrzeby należy je docisnąć.

 

 

Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej (około 20 st C) w miejscu, które nie jest bezpośrednie wyeksponowane na światło słoneczne. Po tygodniu można spróbować jak smakują. Czas kiszenia jest zależny od wielkości jabłek i może być krótszy lub dłuższy niż 2 tygodnie.  Po pierwszych próbach samodzielnie określicie, jaki poziom kiszenia jest dla Was idealny.

 

blank

 

blank

 

Po  okresie kiszenia przenosimy do chłodnego pomieszczenia, a najlepiej do lodówki by spowolnić lub praktycznie zatrzymać proces na aktualnym poziomie.

 

blank

 

Przykładowa sałatka z użyciem kiszonych jabłek:

sałata zwykła, lodowa lub kapusta pekińska – 2 garście

ser typu camembert -100 g

nasiona słonecznika lub dyni – 1 łyżka

kiszone jabłka pokrojone w kostkę 1-2 sztuki

1-2 łyżki oliwy

 

blank

 

Smacznego.

 

 

  1. blank
    • Michal, 3 listopada, 2018, 12:24 pm

    Odpowiedz

    Witam bardzo fajny pomysł też już jestem po kiszeniu jabłuszek naprawdę fajna sprawa polecam moje mają już ok 10 dni i są pyszne.:) z niecierpliwością czekamy na kolejne odsłony. Może coś i grzybach?? 🙂

    1. blank
      • Artur, 3 listopada, 2018, 12:35 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Popełniłem kiedyś film o pieczarkach własnego chowu i marynowaniu pieczarek – dostępny jest na kanale YT 🙂

Leave a Reply