Kiszone ogórki, kiszona kapusta to wszechobecne pozycje na naszych stołach. Kisić można wiele produktów. Dziś kiszone owoce, a dokładniej kiszone jabłka. Polecam. Smaczne i bogate w potrzebne naszemu organizmowi składniki. Kiszone jabłka to spora porcja błonnika i antyoksydantów oraz bogactwo mikroelementów wspomagających nasz układ trawienny. Przypisuje się im też właściwości regulacyjne ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Lista ta się wydłuża poprzez zastosowane do kiszenia dodatki w postaci przypraw, liści czy korzeni. Jabłka do kiszenia nie powinny być za duże, dość twarde i zdrowe. Poniższy przepis to jedna z prostszych wersji. Kiszone jabłka można spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do mies i sosów oraz jako znakomity składnik różnego rodzaju sałatek.
Kto jeszcze nie próbował – zachęcam.
Składowe na 10-12 kg jabłek:
Zalewa:
10 litrów przegotowanej i ostudzonej wody
4 czubate łyżki soli niejodowanej do przetworów
4 czubate łyżki cukru (można zastąpić miodem)
Pozostałe składniki:
10-12 kg średnich, raczej twardych i zdrowych jabłek
3 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków
Wykonanie:
Naczynie w którym wykonujemy kiszonki powinno być zamknięte, ale jednocześnie mieć możliwość odprowadzenia gazu. Idealne są pojemniki lub słoje fermentacyjne.
Wodę zagotować, ostudzić, a następnie dodać sól i miód oraz dokładnie wymieszać.
Jabłka porządnie umyć, obciąć ogonki oraz odkroić poważne zimny na skórce i miejsca obtłuczone.
Jabłka ułożyć w słoju razem z przyprawami, a następnie zalać zalewą. Owoce powinny znajdować się pod powierzchnią zalewy.
W razie potrzeby należy je docisnąć.
Odstawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej (około 20 st C) w miejscu, które nie jest bezpośrednie wyeksponowane na światło słoneczne. Po tygodniu można spróbować jak smakują. Czas kiszenia jest zależny od wielkości jabłek i może być krótszy lub dłuższy niż 2 tygodnie. Po pierwszych próbach samodzielnie określicie, jaki poziom kiszenia jest dla Was idealny.
Po okresie kiszenia przenosimy do chłodnego pomieszczenia, a najlepiej do lodówki by spowolnić lub praktycznie zatrzymać proces na aktualnym poziomie.
Przykładowa sałatka z użyciem kiszonych jabłek:
sałata zwykła, lodowa lub kapusta pekińska – 2 garście
ser typu camembert -100 g
nasiona słonecznika lub dyni – 1 łyżka
kiszone jabłka pokrojone w kostkę 1-2 sztuki
1-2 łyżki oliwy
Smacznego.
Witam bardzo fajny pomysł też już jestem po kiszeniu jabłuszek naprawdę fajna sprawa polecam moje mają już ok 10 dni i są pyszne.:) z niecierpliwością czekamy na kolejne odsłony. Może coś i grzybach?? 🙂
Popełniłem kiedyś film o pieczarkach własnego chowu i marynowaniu pieczarek – dostępny jest na kanale YT 🙂