Kolejny produkt, który możemy wykonać sami w domu z zachowaniem prawdy, że to co zrobione w domu jest lepsze. Kisiel domowy jest wypełniony naturalnym dobrem.
Opisuję 2 przykłady, ale możliwości są ogromne. Tylko wyobraźnia nas ogranicza co do smaków, kolorów czy zawartości owoców czy innych dodatków. Do tego dochodzą jeszcze różne ozdobniki zewnętrzne i możemy tworzyć mnóstwo przekąsek , deserów zdobiących oficjalny i codzienny stół.
Składowe:
Kisiel I
Woda 0,85-1 litra
mąka ziemniaczana 60 g
Cukier 100-150 g lub wedle uznania
Owoce 200-400 gram
Kisiel II
Woda 0,85 litra
mąka ziemniaczana 60 g
Sok owocowy – do smaku ale nie więcej niż 200 ml. W razie potrzeby można zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej lub od razu zmniejszyć ilość wody.
Wykonanie:
Wodę 750 ml zagotować, rozpuścić cukier lub dodać sok.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie. Ilość potrzebnej do tej operacji wody 100-250 ml. Następnie wlewać powoli do gotującej się wody cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut na delikatnym ogniu.
Po lekkim przestygnięciu dodać owoce i przełożyć do deserowych pucharków.
Smacznego.
Leave a Reply