Proste przygotowanie kurczakowych udek, z których wcześniej usunięto kość. Idealny posiłek do wykonania na biwaku, turystycznej wyprawie, ale też można go wykonać w domowym zaciszu jeżeli taka jest potrzeba. Świetny efekt przy małym nakładzie pracy.
Wykonałem je w wersji najprostszej- tylko sól i pieprz, ale przecież może przypraw być więcej i można też jakieś smakowite marynaty przygotować. Wszystko jest kwestią smaku i wyobraźni. Na leśnej polanie, w otoczeniu przyrody smakowało nam bardzo. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- uda kurczaka z kością, ale mogą być też inne jego części.
- sól i pieprz do smaku. Można dowolnie urozmaicać 🙂
Przepis jest tak banalny, że w zasadzie nie ma co opisywać. Z ud kurczaka wyciąć kość. Odkostnione udko stanie się od razu bardziej płaskie więc można powiedzieć, że otrzymamy płaty. Skórę można zachować lub zdjąć. Ja robiłem ze skórą. Kawałki kurczaka posolić i posypać pieprzem – na razie delikatnie. Wymieszać i rozłożyć na ruszcie. Ja do tego celu użyłem takiej nietypowej patelni do grillowania na gazie. Ma w środku dolnej części otwór, a w połowie ruszt. Dzieje się w niej tak jak w gazowym grillu. Fajne narzędzie na turystyczne wyprawy, ale także do użycia w domu. Oczywiście można takie kurczaki wykonać także na innym grillu.
Po rozłożeniu na ruszcie można dodatkowo posypać pieprzem. Solą teraz nie – dopiero jak mięso będzie prawie gotowe to kawałeczek spróbować i ewentualnie wtedy dosolić. Jak kurczak trochę się osuszył to dołożyłem odrobinkę zrębki wędzarniczej dla aromatu.
Kawałki kurczaka trzeba co jakiś czas obracać. Kilka razy na cały proces.
Jak się podpieką i zmiękną – można konsumować. U mnie to trwało krótko. Nie więcej niż 30 minut od rozpoczęcia przygotowań.
Jak na terenowe warunki przystało – proste dodatki. Kiszony ogórek, czerwona papryka oraz domowy chleb z tymiankiem.
Spróbujcie sami. Smacznego.
Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/fNsvELY_C9k
Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link
Użyłem tej patelni oraz turystycznej kuchenki gazowej
[wp_ad_camp_1]
Leave a Reply