Kaczka z grilla – Smaczne i aromatyczne piersi kacze.

Piersi kaczki grillowane czyli zacne i smakowite mięsiwo. Kaczyna z sukcesem wraca na nasze stoły jako potrawa wykwintna, ale też jako dania proste. W każdej postaci jest przeze mnie ceniona.

Długie i ciepłe tegoroczne lato pełne różnych ograniczeń skłoniło mnie, ale pewnie i wielu innych do częstszego niż zazwyczaj rozpalania grilla oraz umieszczania na nim różnych mięsiw, żeby relaksować w gronie najbliższych, dbając jednoczenie by na ruszcie nudy nie było. Tym razem kaczka a dokładniej piersi kacze, parę dni wcześniej przygotowane i podczas grillowania zwilżane domowym cydrem.

Grill i mięsiwa grillowane to niemal tortura dla oczekujących biesiadników, bo cudnie skwierczy i obłędnie pachnie i w takich warunkach na potrawę czekać trzeba. Takie czekanie znakomicie zaostrza apetyt, ale finalnie są aromatycznie i pyszne porcje mięsa.

Składniki:

  • 1,5 kg (6 szt) piersi kacze ze skórką.
  • Sól zwykła 15-17 g na kg (u mnie 23 g)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Piersi kacze obmyć i i oczyścić. Przyprawy zmieszać i natrzeć nimi mięso, a następnie złożyć w dopasowanym pojemniku. Jeżeli piersi będą składane warstwowo to należy układać mięso do mięsa a skórę do skóry. Pojemnik zamknąć i umieścić w lodówce na 1-2 doby.

Grilla rozgrzać do temperatury 150-180 stopni.Ułożyć piersi na ruszcie i obrabiać termicznie zamykając pokrywę grilla. Obracać co 10-15 minut.

blank

Po obróceniu powierzchnię mięsa zwilżać wytrawnym cydrem jabłkowym.

blank
blank

Jeżeli jest taka możliwość to dobrze jest umieścić pod rusztem jaką wanienkę, która by zbierała wytopiony tłuszcz, żeby się nie spalał bezpośrednio na węglach. Piersi kacze to mięso chude, ale pod skórą jest tłuszcz, który będzie się wytapiał. .

Należy nie śpieszyć się z grillowaniem. Czas – w zależności od temperatury powinien wynosić 45-60 minut, żeby mięso było termicznie w pełni przetworze, a jednocześnie zachowało soczystość.

blank
blank
blank
blank

Pyszny pieczony drób. Spróbujcie sami.

Wersja filmowa jest na YT https://youtu.be/P2JItOR0mTA

Jeżeli chcesz subskrybować kanał wystarczy, że klikniesz w ten link

[wp_ad_camp_1]

Leave a Reply