Biała kaszanka to radziej spotykana wersja kiełbasy z dużą zawartością kaszy. Mniej popularna, ale na swoich wielbicieli. Znakomita na gorąco z wody, z grilla czy patelni. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam.
Składowe:
1 kg kaszy (gryczana, jęczmienna lub ich mieszanina).
1 kg łopatki
0,5 kg podgardle
0,5 kg wątroba
Przyprawy (nie dotyczy kaszy)
2 łyżeczki soli,
1-2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego.
Wykonanie:
Składniki wrzucamy do zimnej wody i zaczynamy grzanie. Mięso ugotować do stanu półmiękkiego razem z włoszczyzną w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wątrobę włożyć na ostatnie 5-10 minut
Ugotowane mięso, warzywa, wyjąć z wywaru, rozdzielić na osobne kupki. Teraz czas na kaszę. Ponownie podgrzewamy wywar by następnie w nim ugotować kaszę
Wątrobę mielimy na oczkach 4-5
Pozostałe mielimy na tych samych oczkach a podgardle na oczkach 8-10
Mieszamy z kaszą i przyprawami. Doprawiamy do smaku
Po przestygnięciu dokładnie mieszamy do czasu uzyskania lekko luźnej lecz kleistej konsystencji.
Nadziewamy nie za mocno jelita wieprzowe. Parzymy 85-90 st przez 30 minut
[wp_ad_camp_1]
Przelewamy po parzeniu ciepłą i zimna wodą.
Poniżej – kaszanka podpieczona.
Smacznego.
Lubię kaszankę ale z wątrobą pokrojoną w kostkę. Czy proces parzenia wątroby jest taki sam ?
Generalnie tak – można zwrócić uwagę na miękkość wątroby na etapie wstępnego gotowania 🙂
Sformułowanie dotyczące miękkości wątroby jest dość enigmatyczne 🙂 ma być twardsza od wątroby mielonej, czy odwrotnie ?
Chodziło mi o to by na etapie obgotowywania dać wątrobie kilka minut więcej w garnku, by do flaka trafiła już prawie gotowa.
Witam! Ja białą kaszankę uwielbiam i często robię ale nie używam jelit. Moja kaszanka jest z kaszą gryczaną a piekę ją w keksówce. Pozdrawiam
Każdy sposób jest dobry 🙂 – ja ją bardzo lubię z grilla lub podpiekaną – dlatego w jelitach głównie robię 🙂