Kiszka Ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana (kartoflana) to potrawa znana w wielu regionach i w wielu wersjach. Wybrałem do dzisiejszej prezentacji bardzo prosty przepis,                     a jednocześnie o bardzo dobrym, wyrazistym smaku. Spróbujcie, bo naprawdę warto.

Składniki:
3 kg ziemniaków.
0.25-0,3 kg boczku.
1 duża cebula.
Sól i pieprz do smaku, ale nie mniej niż:
sól – 2 łyżeczki
Pieprz czarny – 1 płaska łyżka stołowa.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć lub kilkukrotnie odlewać nadmiar wody. Cebulę i boczek drobno pokroić.
Boczek podsmażamy, aż wytopi się trochę tłuszczu a boczek zacznie się lekko rumienić. Na tym etapie odlać trochę wytopionego tłuszczu. Będzie potrzebny później. Jeżeli boczek był chudy – można roztopić 2 łyżki smalcu.
Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i dusimy około 5-10 minut, po czym odstawimy do ostygnięcia.
Ziemniaki przyprawiamy solą i pieprzem – do smaku. a następnie mieszamy z boczkiem i cebulą.
Konsystencja powinna być półpłynna (ważne by dobrze odlać nadmiar wody z ziemniaków). W razie konieczności – zagęścić mąką ziemniaczaną.
Nadziewać jelita wieprzowe – tradycyjnie nadziewa się grube, ale standardowe jelito cienkie kalibru 28-30 mm znakomicie się nadaje. Nadziewamy luźno wypełniając jelita. Półpłynna masa stężeje podczas pieczenia.

Pieczenie:
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. Grzanie góra/dół bez termoobiegu
Po 5-10 minutach nakłuwamy kiszkę w kilku miejscach, by uwolnić powietrze i zabezpieczyć jelito przed pęknięciem.
Po 30 minutach kiszka powinna się lekko zarumienić – wtedy obracamy i ponownie nakłuwamy. Jak się zarumieni z drugiej strony (po kolejnych 30 minutach) wyjmujemy z piekarnika,
Można spożywać od razu lub po podgrzaniu. Znakomicie nadaje się do odgrzewania na grillu.
Smacznego.

    • ana, 4 maja, 2021, 5:24 pm

    Odpowiedz

    Witam ,a mozna po upieczeniu zamrozic? i potem sobie na grilla wyciągnąc? chciałabym mieć zapas, ale nie wiem jaka bedzie po odmrozeniu, czy moze surową zamrozic lepiej?

    • Gosia, 22 listopada, 2018, 2:29 pm

    Odpowiedz

    czy jeśli będę robić w grubych jelitach to czas pieczenia ten sam czy sie wydluza?bo tam sie wiecej miesci .

    1. blank
      • Artur, 22 listopada, 2018, 2:54 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Tak – wydłuża się – tak około 10 minut na każdy cm dodatkowej grubości. Trzeba oczywiście obserwować. 🙂

Leave a Reply