Weißwurst – Biała Kiełbasa

Biała kiełbasa rodem z niemieckich landów czyli Weißwurst. Mimo podobieństwa nazwy to nasza rodzima biała kiełbasa oraz jej imienniczka z zachodu – to są 2 różne wyroby. Podobno Weißwurst to pierwowzór naszej białej – jeżeli tak był naprawdę i ich drogi się rozeszły. Biała Kiełbasa ma strukturę gruboziarnistą z widocznymi większymi kawałkami. Oparta jest na mięsie wieprzowym z dostatkami mięs innych i majerankiem i czosnkiem pachnie na „kilometr”. Weißwurst jest kiełbasą mocno rozdrobnioną, opartą na wołowinie (cielęcinie) z dodatkami mies rożnych, a w jej zapachu nie sposób nie zauważyć aromatów natki pietruszki i cebuli. Obie wersje mi bardzo smakują. Oczywiście, tak jak w przypadku naszej białek kiełbasy – tak i jej niemiecki odpowiednik ma całą masę różniących się mniej lub bardziej wariantów.

Składniki:
Cielęcina – 2,3 kg
Boczek tłusty 1,2 kg
Natka pietruszki – garść
Cebula 1 szt
Kruszony lód 4 szklanki

 

Przyprawy:
Sól 17 g/kg
pieprz biały 1-2 g/kg

 

Wykonanie:
Mięso wstępnie rozdrobnić (pokroić lub na szarpaku) i schłodzić w zamrażarce do temperatury bliskiej zera.

Następnie mieszamy mięso z kruszonym lodem , pokrojoną cebulą i wstępnie rozdrobniona natka pietruszki mielimy co najmniej raz na najdrobniejszych oczkach.

Po zmieleniu temperatura mięsa nie powinna być wyższa niż 4 st. C. Całość dokładnie wymieszać , aż masa będzie jednorodna i spójna.

Nadziewamy jelita wieprzowe kaliber od 26 do 30. Parzymy 30 minut w wodzie o temperaturze 80 st C.

Smacznego.

Dodaj komentarz