Biała Kaszanka

Biała kaszanka to radziej spotykana wersja kiełbasy z dużą zawartością kaszy. Mniej popularna, ale na swoich wielbicieli. Znakomita na gorąco z wody, z grilla czy patelni. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam.

Składowe:
1 kg kaszy (gryczana, jęczmienna lub ich mieszanina).
1 kg łopatki
0,5 kg podgardle
0,5 kg wątroba

 

Przyprawy (nie dotyczy kaszy)
2 łyżeczki soli,
1-2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego.

Wykonanie:
Składniki wrzucamy do zimnej wody i zaczynamy grzanie. Mięso ugotować do stanu półmiękkiego razem z włoszczyzną w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Wątrobę włożyć na ostatnie 5-10 minut

Ugotowane mięso, warzywa, wyjąć z wywaru, rozdzielić na osobne kupki. Teraz czas na kaszę. Ponownie podgrzewamy wywar by następnie w nim ugotować kaszę

Wątrobę mielimy na oczkach 4-5
Pozostałe mielimy na tych samych oczkach a podgardle na oczkach 8-10

Mieszamy z kaszą i przyprawami. Doprawiamy do smaku

Po przestygnięciu dokładnie mieszamy do czasu uzyskania lekko luźnej lecz kleistej konsystencji.

Nadziewamy nie za mocno jelita wieprzowe. Parzymy 85-90 st przez 30 minut

 

Przelewamy po parzeniu ciepłą i zimna wodą.

Poniżej – kaszanka podpieczona.

Smacznego.

  1. Odpowiedz

    Lubię kaszankę ale z wątrobą pokrojoną w kostkę. Czy proces parzenia wątroby jest taki sam ?

      • Artur, 12 września, 2018, 7:54 am
      • Autor

      Odpowiedz

      Generalnie tak – można zwrócić uwagę na miękkość wątroby na etapie wstępnego gotowania 🙂

      1. Odpowiedz

        Sformułowanie dotyczące miękkości wątroby jest dość enigmatyczne 🙂 ma być twardsza od wątroby mielonej, czy odwrotnie ?

          • Artur, 12 września, 2018, 12:19 pm
          • Autor

          Odpowiedz

          Chodziło mi o to by na etapie obgotowywania dać wątrobie kilka minut więcej w garnku, by do flaka trafiła już prawie gotowa.

    • Ula, 16 maja, 2018, 7:36 pm

    Odpowiedz

    Witam! Ja białą kaszankę uwielbiam i często robię ale nie używam jelit. Moja kaszanka jest z kaszą gryczaną a piekę ją w keksówce. Pozdrawiam

      • Artur, 16 maja, 2018, 8:03 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Każdy sposób jest dobry 🙂 – ja ją bardzo lubię z grilla lub podpiekaną – dlatego w jelitach głównie robię 🙂

Leave a Reply