Nalewki 24 H – Wiśniówka z Pieca

Wiśniówka z pieca, to przepis na trunek w charakterze nalewki, który jest gotowy na dzień następny. Na pomysł zaproponowania takich nalewek wpadliśmy razem z kolegą Jerzym z winiarskiego kanału „Sok z Jednorożca” Z założenie nalewki mają być proste w wykonaniu i smaczne.

Składniki :
2 kg wiśni drylowanych
2-3 szklanki cukru pudru
alkohol o mocy 75% (np spirytus zmieszany z wódką lub rozcieńczony wodą )

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do gara
Delikatnie doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Gotujemy przez 10 minut.
Jeżeli mamy garnek długo utrzymujący ciepło to pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy termika garnka nie jest najlepsza – dobrze go owinąć kocem by wolniej stygło.

Następnego dnia przelać przez gazę.
Wiśnie spożywać jako deser lub wycisnąć i sok dodać do nalewki.
Nie wykonywać gdy źródłem ciepła jest otwarty ogień lub zachować szczególną ostrożność.

 

Leave a Reply