Wino z Kwiatów Czarnego Bzu

Wino z kwiecia czarnego bzu to pyszny trunek. Tradycja głosi, że posiada właściwości pozytywnie wpływające na stan zdrowia, ponieważ jego tytułowa składowa – kwiat czarnego bzu na uznane właściwości zdrowotne:

działają wykrztuśnie
rozrzedzają katar
działają napotnie
mają działanie antywirusowe
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
wzmacniają odporność
działają moczopędnie
wzmacniają naczynia włosowate
stabilizują krwiobieg
uśmierzają ból, w tym ból głowy
chłodzą
działają oczyszczająco
wychwytują wolne rodniki
przyspieszają przemianę materii
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
łagodzą stany zapalne skóry

 

Wykaz właściwości cytuję z witryny poradnikzdrowie.pl.
Nawet jeżeli tylko część z tej imponującej listy będzie udziałem domowego wina – warto podjąć wysiłek – zwłaszcza, że to bardzo proste.

Jeżeli samodzielnie pozyskujemy kwiaty – należy pamiętać, że zrywamy je z rana, tuż po podniesieniu rosy i poddajemy suszeniu bez płukania. Dlatego ważne jest, aby zrywane były w okolicach dalekich od dróg czy innych okolic zagrożonych zanieczyszczeniem powietrza. Suszymy same kwiaty – bez łodyżek.

 

Do wykonania potrzebujemy.
8 litrów wody
2 kg cukru
szklankę suszu kwiatowego
1-2 łyżeczki startej suszonej skórki cytryny
1-2 łyżeczki startej suszonej skórki pomarańczy
1-2 łyżeczki czarnej herbaty.
Sok z jednej cytryny lub winiarski regulator kwasowości
Drożdże do win białych i pożywka

Wykonanie
Susz i dodatki zalewamy wrzątkiem i zaparzamy. Zostawiamy do wystygnięcia i odcedzamy. Cukier rozpuszczamy w pozostałej wodzie i studzimy do temperatury pokojowej. Całość mieszamy, przelewamy do balonu i dodajemy regulator kwasowości lub sok z cytryny, pożywkę i drożdże. Zamykamy korkiem. Instalujemy rurkę fermentacyjną i pozostawiamy w spokoju. Jak fermentacja wyraźnie zwolni – zlewamy z nad osadu i regulujemy słodkość i kwasowość i odstawiamy na kolejne tygodnie do wyklarowania.
Smacznego.

 

 

 

Leave a Reply