Najnowsze artykuły
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/01/prezentacja-pieczeni.jpg)
Pyszna Pieczeń z Mielonego Mięsa.
Znakomita do podania na gorąco oraz do serwowania w postaci zimnej przekąski. Można ją także stosować jako wędlinę kanapkową. Nawet kształtem zbliżonym do chlebowego bochna takie zastosowanie sugeruje. Dwie warstwy i 2 różne mięsa. Dwa, a nawet 3 kolory bo dodałem do niej jeszcze ogórki konserwowe. Wyraźny akcent koloru i smaku. Zewnętrzna warstwa to mięso […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2024/01/IMG_20231228_114513-600x300.jpg)
Pyszna Mielonka z Płatkami Czosnku. SZYNKOWAR.
Bardzo prosta i tania w wykonaniu wędlina z szynkowara, a dla tych co lubią smak i lekki aromat czosnku do mięsiwa – także smakowita. Płatki suszonego czosnku pozwalają nadać wędlinie charakterystyczne cechy, ale nie są one tak intensywne jak w przypadku czosnku świeżego i nie unosi się za biesiadnikiem czosnkowa aura. Wędlina parzona, a wiec […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/Miniaturka-1-600x300.jpg)
Kiełbasa Parówkowa. Serdelki z Cielęciny.
Parówki i serdelki już gościły na kanale w różnych wersjach. Teraz wykonałem je ze szlachetnego mięsa – z cielęciny. Byłem zmuszony do zmiany planów pierwotnych, bo przeznaczenie zakupionego mięsa miało być inne, ale niestety te plany trzeba było zmienić … i dobrze, bo kiełbaski wyszły pyszne. Dość chude, ale udało się w nich soczystość zachować. […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/20231215_1601421111-600x300.jpg)
Kiełbasa Świąteczna z Dziczyzną.
Kiełbasa domowa, gruba z dodatkiem dziczyzny, a konkretnie szynki z dzika – do jeden z moich pomysłów na tegoroczne świąteczne wędliny. Wędzona na gorąco i podpiekana w wędzarni. Intensywna w smaku i aromacie. Najlepsza, gdy trochę podeschnie. Bogactwo smaków i aromatów podkreśla walory dziczyzny, ale ich nie tłumi. Świetnie nadaje się na biesiadny stół oraz […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/pexels-monicore-458796-600x300.jpg)
Kreatywne pomysły na zastosowanie słoików w Twojej kuchni
Kuchnia to miejsce, które wymaga zarówno funkcjonalności, jak i estetyki. W tym kontekście pozornie zwykłe słoiki mogą okazać się niesamowicie wszechstronnym elementem. Słoiki na przyprawy? A może dekoracje ze słoików? To jak je wykorzystasz, zależy tylko od Ciebie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dekoracje ze słoika oraz jakie praktyczne zastosowania mogą mieć słoiki w kuchni, […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/IMG_20231206_152941pp-600x300.jpg)
Boczek + Boczek – smakowita wędlina domowa. Szynkowar.
Badany jest nieraz procent cukru w cukrze, ale ja dziś zwiększam zawartość boczku w boczku. Jeden z topowych smaków (w mojej opinii) czyli smażone boczkowe skwarki, wprowadziłem do wnętrza mielonki z boczku wykonanej. Efekt smakowy bardzo dobry, a wędlina znikła w przerażająco szybkim tempie. Kroi sie co chwilę następny plasterek i wiąż ma sie ochotę […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/IMG_20231206_151653-600x300.jpg)
Kiełbasa na Święta #4 podpiekana w 100 st. C.
To jest w domowym wędliniarstwie piękne, że możemy kreować własne, mięsne wyroby domowe. Oczywiście możemy też odtwarzać z modyfikacją lub bez jakiś istniejący przepis. Nie jesteśmy skazani na to, co jest dostępne w sklepie ponieważ możemy zrobić sami. Nie twierdzę, że w sklepie jest wszystko złe, bo to nie prawda. Zależy od sklepu i od […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/12/Miniaturka-27-600x300.jpg)
Karkówka Pieczona Porzeczką Kraszona.
Pieczone mięso lubi dodatki delikatnej słodko-kwaśności. Pasuje wiśnia, czarna porzeczka czy żurawina, bo podkreślają smak, urozmaicają aromat i zaskakują. Tym razem w moim piekarniku znalazła sie karkówka, z której zrobiłem smakowitą i soczystą pieczeń. Pyszność. Spróbujcie sami ponieważ warto. Składniki: Składniki: (na 1 kg) Wykonanie: Na początek mięso należy oczyścić i opłukać. Przyprawy zmieszać i […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/11/IMG_20231113_132025pp-600x300.jpg)
KIEŁBASA z Porem, Cebulą i Grzybami – Szynkowar.
Wiele smaku potrawom dodają suszone warzywa, owoce czy suszone grzyby. To samo dotyczy się domowych wędlin. Na przykład suszony czosnek ma znacząco inny smak i aromat od czosnku świeżego. Tak samo jest z innymi warzywami. Inny – nie znaczy, że mniej atrakcyjny. Nieraz okazuje się, że dodatek suszów warzywnych powoduje, że kiełbasa lepszy smak. Dziś […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/11/pexels-yente-van-eynde-2403392-600x300.jpg)
Garnki, które zmienią Twój sposób gotowania — jak wybrać idealny zestaw do swojej kuchni?
Zastanawiasz się, jakie garnki kupić? Nic dziwnego. Wybór idealnego zestawu garnków do kuchni może znacząco wpływać na jakość potraw. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie garnki są najzdrowsze. Rozpocznij swoją kulinarną przygodę — dopasuj garnki do swoich potrzeb kulinarnych i stylu gotowania. Miłej lektury! Jakie garnki kupić — idealny wybór dla Ciebie i Twojej rodziny […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/11/pieczony-udziec-indyka-gotowy-600x300.jpg)
Udziec Indyka Wędzony, Pieczony i dodatek specjalny.
Dwa kawałki indyczego uda przyprawiłem, a po kilku dniach wędziłem i piekłem. Na koniec posłużyłem się dodatkiem specjalnym, który miał wpływ na wszystko – czyli na kolor, smak i aromat. W mojej ocenie – pyszność, znakomita także na zimno. Zupełne okrawki podsmażyłem jeszcze na patelni razem z ryżem. Nic się nie zmarnowało. Temat na pewno […]
![](https://nomart.pl/wordpress/wp-content/uploads/2023/11/Miniaturka-26-600x300.jpg)
Wędzone Piersi z Kurczaka. Ekstra przekąska.
Wędzone czereśnią piersi z kruczka nabierają pięknego koloru, świetnego aromatu i są pyszne. To chude drobiowe mięso uwielbiam na gorąco, prosto wyjęte z wędzarni, kiedy to zachowuje jeszcze sporo soczystości. Jak wystygnie to staje się pyszną przekąską. Lekko podsuszone i pokrojone w plasterki lub rwane na strzępki są pyszne. Ciężko więc się od takiego smakołyku […]
Najnowsze komentarze