Kiełbasa Polska Surowa (zimnowędzona)

Kiełbasa polska to jedna z wizytówek polskiej kuchni. Mnóstwo przepisów znajdziecie w zasobach internetu. Ja chcę zaprezentować dość prostą wersję. Możecie na jej bazie prowadzić własne eksperymenty. Sposób wędzenia zaprezentowany w filmie nadaje jej charakteru trwałego. Jeżeli ma być spożywana z gara lub z grilla. można temperaturę wędzenia podnieść a czas skrócić.

Składniki
3,5-4 kg mięsa wieprzowego raczej chudego – ja użyłem 3 kg łopatki i 0,5 kg chudego boczku.

 

 

Przyprawy
Peklosól – 17-19 g na kg mięsa
Majeranek – 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony – 2 łyżeczki
cukier – 0,5-1 łyżeczki
czosnek – 4 ząbki

Wykonanie
Mięso podzielić na 2 grupy na klasę I oraz II (z niewielką zawartością tłuszczu) przy czym mięsa lepszego nie powinno być mniej niż 50 %.
Obie części pokroić w kostkę lub rozdrobnić na szarpaku, wymieszać z peklosolą i złożyć w osobnych pojemnikach do lodówki na 2 doby.
Przed mieleniem dodać do każdego z pojemników po 100 g schłodzonej wody i wymieszać, następnie mięso chude mielić na oczkach 10-13, a te z zawartością tłuszczu na oczkach 6-8.
Całość wymieszać z przyprawami i nadziewać jelita wieprzowe.
Czasami w przepisach spotyka się również gorczycę.


Osadzanie 12 h w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu.
Wędzenie 24 h w średniej temperaturze 25 st C.

Smacznego.

 

    • Wlodek, 11 marca, 2024, 3:59 pm

    Odpowiedz

    Niestety moje wedzonki wyszły kwasne mimo że przestrzegałem temperatur i czasu wedzenia

      • Artur, 11 marca, 2024, 3:02 pm
      • Autor

      Odpowiedz

      Podstawową przyczyną takiego stanu rzeczy jest zbyt duża wilgotność w komorze wędzenia. Przelanie tego wrzątkiem z czajnika trochę poprawi smak ale całkowicie go nie zlikwiduje.

  1. Odpowiedz

    Staram się ograniczać spożycie mięsa, ale gdy moja druga połówka przynosi polską od gospodarza, cały mój wegetarianizm diabli borą!

Leave a ReplyCancel reply